Herlev: Budget 2025 kalder på flere opmærksomhedspunkter
BUPL Storkøbenhavn har i længere tid været i dialog med politikere og forvaltning om nødvendigheden af forberedelsestid for pædagoger på dagtilbudsområdet. Tid til planlægning, sparring og udvikling af den pædagogiske praksis er vigtigt for at understøtte fagligt stærke pædagogiske tilbud og attraktive arbejdspladser.
Vi ved, at der allerede bruges noget tid på forberedelse, og at behovet er stigende. Derfor mener vi, at der bør tilføres ressourcer for at sikre bedre udnyttelse af den samlede forberedelsestid. Tilrettelagt og finansieret forberedelsestid betyder, at pædagogerne bedre kvalificeret kan løse opgaver som tværprofessionelt samarbejde og pædagogisk udvikling.
Erfaringer viser, at fastlagt tid til forberedelse øger engagementet og motivationen hos pædagogerne. Èn times forberedelse om ugen til alle pædagoger i dagtilbuddene koster lige under to millioner, viser BUPL´s beregninger.
Faglig ledelse er desuden en vigtig forudsætning for pædagogisk kvalitet. Når andelen af uddannede pædagoger er lav, bliver kvaliteten i ledelse endnu vigtigere. Mange pædagoger står ofte alene med den faglige planlægning, det tværprofessionelle samarbejde og videreformidling til uuddannet personale.
Det øger behovet for faglig sparring og ledelsesmæssig opbakning.
Ligeledes presser det lederen, og gør det svært at nå rundt til medarbejderne, når de f.eks. skal dække flere matrikler ledelsesmæssigt. Det er vigtigt, at lederne kan understøtte et stærkt pædagogisk miljø tæt på den pædagogiske praksis. Det gavner både opgaveløsningen, arbejdsmiljøet og tilknytningen af pædagoger på arbejdspladsen.
Derfor opfordrer BUPL Storkøbenhavn til, at der afsættes midler til at styrke den pædagogfaglige ledelse.
Kvalitet i folkeskole og SFO
Aftalen om et kvalitetsprogram for folkeskolen, som forventes at træde i kraft allerede fra næste skoleår, vil blandt andet betyde en kortere skoledag og en længere SFO/klub-dag.
Vi vil derfor kraftigt opfordre til at der i forbindelse med budgettet sikres, at SFO'er og klubber får budget, der understøtter den udvidede åbningstid.
I BUPL Storkøbenhavns optik giver aftalen mulighed for et markant løft af kvaliteten i de fritidspædagogiske tilbud – blandt andet i kraft af et større tidsmæssigt handlerum.
Denne mulighed kan dog hurtigt undergraves af normeringsforringelser og begrænsninger i åbningstiden i den anden ende.
Vi ønsker samtidig at gøre opmærksom på vigtigheden af pædagogfaglig ledelse, også i kommunens fritidstilbud.
Pædagogfaglig ledelse skal sikre kvalitet og udvikling med fokus på børn og unges trivsel og dannelse.
Som politikere er det vigtigt at I sætter niveauet for kvalitet i kommunens fritidstilbud.
Tekniske bemærkninger
I forhold til budgettet har vi nogle enkelte mere tekniske bekymringer.
Vi kan af budgetmaterialet se, at der er reserveret nogle puljebeløb til det lønløft, der følger af trepartsaftalen – men det fremgår ikke tydeligt, hvordan og hvornår midlerne tilføres de relevante områder, ligesom det ikke umiddelbart er muligt at skelne mellem pædagoger på dagtilbud og pædagoger på SFO/klub.
Vi opfordrer til, at der bliver kommunikeret tydeligt omkring dette til ledere og medarbejdere.
Vi kan heller ikke i budgetmaterialet se, hvordan implementeringen af den administrative besparelse i 2024 slår igennem for budget 2025 – dette får os til at frygte der måske ligger besparelser i den borgernære velfærd. F.eks. har daginstitutionerne ikke administrativt personale ansat og en besparelse her vil går direkte ud over normeringerne.
Vi vil gerne opfordre til, at der bliver en gennemsigtig og inddragende proces omkring dette.
Venlig hilsen
Karen Aslaug Ramm, næstformand i BUPL Storkøbenhavn og
Louise Nuppenau, fællestillidsrepræsentant.