Glostrup: Budgetaftale med obs'er  

Glostrup Kommune har indgået budgetforlig, og på trods af flere positive takter, er der for os at se også nogle obs'er på bl.a. SFO- og klubområdet samt tidligere besparelser på lukkedage og nedsættelse af pædagogandel, der skal tages alvorligt.
Glostrup

Høringssvar til Budget 2025 Glostrup Kommune

BUPL Storkøbenhavn takker for muligheden for at komme med et høringssvar. Vi har følgende bemærkninger til den fremlagte Budgetaftale 2025.

I BUPL Storkøbenhavn er vi glade for, at årets budgetforlig ikke indeholder flere af de store reduktioner, som Budgetkataloget indeholdt. 

 

Vedr. normering i klub fastsættes ud fra fremmøde samt ny fordeling

Klubberne tilbyder et præstationsfrit og trivselsunderstøttende miljø, hvor større børn og unge mødes i et godt samvær med andre børn og unge, og pædagogerne møder dem ”der hvor de er” samt sætter rammerne for, at børnene og de unge får mulighed for at udforske nye horisonter for deres dannelse. For eksempel kan klubberne hjælpe børn med at finde interesser og talenter, de kan dyrke i foreningslivet. Derudover skaber klubberne relationer på tværs af alder. Relationer som styrker børnene og de unges forståelse af sammenhængskraft og medborgerskab. Derfor er klubbernes pædagogiske arbejde ikke ”blot” begrænset til de fremmødte børn, men er en central aktør i lokalsamfundet, der kan samle og løfte børnene inden for i et fællesskab, hvor alle tilbydes og har deltagelsesmuligheder. 

Vi anser dette forslag som problematisk for klubbernes pædagogiske arbejde i Glostrup.

Den foreslåede besparelse vil for os at se få en omfattende konsekvens for den pædagogiske kvalitet i klubberne, da forslaget både indebærer en risiko for nedlæggelse af stillinger og en reduktion af fuldtidsstillinger.

Vi opfordrer i stedet Glostrup Kommune til at gå i dialog med klubpædagogerne for sammen at udvikle det store pædagogiske potentiale, der findes i et stærkt klubvæsen. Ligesom vi har gjort i form af møde mellem tillidsrepræsentanterne og Børne- og Skoleudvalget.

Klubberne spiller en afgørende rolle for alle børn - også dem i udsatte positioner. De kan arbejde tværfagligt i børnenes liv og skabe pædagogiske indsatser gennem opbygning af gode relationer med alle børn (også dem i mistrivsel).

Vi vil gerne pege på det bekymringsbrev, som pædagogerne på klubområdet ved sidste års budgetforhandling fremsendte til det politiske niveau, og som de politiske repræsentanter tog rigtig godt i mod, Vi vil gerne kvittere for, at pædagogerne blev nævnt i flere af sidste års budgettaler. 

 

Kvalitetsprogram for folkeskolen

Et flertal af Folketingets partier har indgået en aftale om et kvalitetsprogram for folkeskolen, og store dele af aftalen forventes at træde i kraft allerede fra næste skoleår. Det vil blandt andet betyde en kortere skoledag og en længere SFO-dag. Vi vil derfor kraftigt opfordre politikerne i Glostrup til i forbindelse med budgettet at sikre, at SFO' er og klubber får tilstrækkelige midler til at levere pædagogisk kvalitet med uddannede medarbejdere. Vi opfordrer desuden til, at der ikke røres ved rammevilkår for fritidstilbuddene, før der er overblik over deres samlede vilkår og muligheder efter implementeringen af den nye aftale.

I BUPL Storkøbenhavns optik giver den kommende aftale mulighed for et markant løft af kvaliteten i de fritidspædagogiske tilbud – blandt andet i kraft af et større tidsmæssigt handlerum. Derfor er det vigtigt, at denne mulighed for kvalitetsforbedring ikke undergraves af normeringsforringelser og begrænsninger i åbningstiden.

 

Øvrige bemærkninger

Det er glædeligt, at der sættes budget af til en øget rengøring på området. Vi fik rigtig gode erfaringer under covid-19 med øget rengøring,

Ligeledes glæder vi os over, at det er muligt at bygge nye og tidssvarende dagtilbud, samt at ældre bygninger får et eftersyn, og der laves nyt tag. 

Vi ser frem til, at der tilføres ressourcer til Ejbyskolen, da både klub- og SFO-tilbud i takt med skolen vokser, og vokser i ledelsesspændet. 

Det er positivt, at demografiudgifterne tænkes ind i de kommende år.

Slutteligt vil vi gerne pege på de tidlige besparelser i form af lukkedage og lukkeuger, og at nedsættelse af pædagogandelen endnu ikke er rullet tilbage, Det er stadig vores opfattelse, at der var en politisk intention om at tilbagerulle de besparelser, der stadig presser og udfordrer den pædagogiske hverdag for børn og pædagoger i byens institutioner. 

 

På vegne af BUPL Storkøbenhavn,

Brigitte Christensen, kommuneansvarlig og kasserer i BUPL Storkøbenhavn og Josie Ingemann, fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Glostrup.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.