Generalforsamling genvælger formand og markerer jubilæum

Jon Olufson blev genvalgt som de storkøbenhavnske pædagogers og lederes formand, et nyt satsningsområde vedtaget og en ny bestyrelse samlet. 180 medlemmer var mødt op og en særdeles god stemning prægede årets generalforsamling i Viften i Rødovre, hvor også BUPL’s 50 års jubilæum blev markeret.
GF23

Af Charlotte Toft

BUPL’s 50 års jubilæum markeres
”I 1973 slår tre små pædagogiske fagforeninger sig sammen - Dansk Børnehaveråd, Dansk Barneplejeråd og Foreningen af fritidspædagoger - og danner BUPL, og i 1991 tilslutter landsforeningen af danske klubfolk sig også BUPL. Det var den gang pædagoger både kunne drikke øl og ryge smøger med børn på skødet. Tiderne har ændret sig, og det har BUPL også.  Nu er fællesskabet vokset til over 57.000 medlemmer 10 gange så mange som vi var i ’73,” sagde næstformand Karen Aslaug Ramm i sin velkomsthilsen og sendte en særlig tak til de medlemmer i Viften i Rødovre, der var mødt op til generalforsamlingen, og som havde været medlemmer siden 70’erne. 

”Vi står på skuldrene af jeres indsats, og de kampe I har kæmpet for lige og gode udviklingsmuligheder for børn og unge. For forbedring af uddannelse, ordentlige normeringer og en højere løn. Herfra vil vi kæmpe videre og blive ved med at sætte pædagogers, lederes og børns vilkår på dagsordenen,” sagde Karen Aslaug Ramm.

Organisering er et vigtigt fokus for HB 
På hver generalforsamling er der udover formandens mundtlige beretning også en beretning fra BUPL Storkøbenhavns repræsentanter i BUPL’s Hovedbestyrelse (HB). 

”BUPL’s Hovedbestyrelse er optaget af rigtig mange dagsordner, men et fokus er, at vi skal have flere ind i vores fællesskab, og måske skal vi holde med at tale om ikke-medlemmer, men potentielle medlemmer” sagde Cindie Christoffersen, faglig sekretær og HB-medlem og fortsatte:

”Det er uhyre vigtigt, at vi sætter alle sejl til for at følge vores op på vores medlemstal, og hvordan vi får organiseret flere til vores fællesskab.”

Højere løn er ikke til at komme udenom
I sin mundtlige beretning lagde formand Jon Olufson vægt på at en højere løn til pædagogerne ikke er til at komme udenom. Et forhold der også vil være med til at løse rekrutteringskrisen.

”En af de største kriser på vores område er uden tvivl rekrutteringskrisen, som har store negative konsekvenser for os alle sammen. Både pædagoger, ledere, børn, unge og deres forældre mærker i stigende grad konsekvenserne på egen krop. Vi mangler pædagoger alle steder,” sagde Jon Olufson indledningsvis, og fortsatte:

”Vi har brug for pædagogkollegaer, vi har brug for en høj pædagogandel til de børn, der bor i vores områder. Vi har brug for at hjælpe de børn, der mistrives, og derfor er kommunerne nødt til at konkurrere på løn, så vi også i fremtiden kan have pædagoger i vores område.”

Der arbejdes nationalt med trepart og OK, og så er der et stort lokalt forhandlingsarbejde lokalt, som har givet gode resultater uden at vi dermed er i mål:  

”Vores konsulenter, vores tillidsrepræsentanter, vores faglige sekretærer og vores fællestillidsrepræsentanter lykkes i stor stil med at hæve lønnen lokalt. Vi kan tydeligt se på ranglisterne, at vi år for år gennem de sidste fire år er rykket op i tabellen. Vores 12 kommuner er samlet set rykket 25 pladser op af ranglisten det sidste år, når vi sammenligner løn på tværs af landet. Det er rigtig godt og viser, at vi er på rette vej. Men vi er ikke i mål endnu, og vi stopper ikke her, for vi skal højere op i tabellen. Vi fortsætter den lokale lønkamp – for børnenes skyld, men bestemt også for vores egen skyld. Vi har fortjent mere!”

Beretningen blev godkendt efter et par kommentarer fra salen om, hvorvidt løn er vigtigere end et godt arbejdsmiljø og om vigtigheden af både at tale overenskomstssystemet op (og ikke ned), og vores fag op (og ikke ned). 

Ros til BUPL Storkøbenhavns påvirkningsarbejde i de kommunale budgetforhandlinger
Formand for BUPL Elisa Rimpler, der i denne tid er travlt optaget af trepartsforhandlinger, var mødt op for at holde tale til generalforsamlingen. Hun takkede bl.a. for, at BUPL Storkøbenhavn møder op til forhandlingsmøderne på Christiansborg Slotsplads for at klappe forhandlerne ind:

”Tak til jer der står inde foran Christiansborg Slotsplads. Tak for jeres store engagement. I gør en kæmpe forskel. Er I klare over hvor misundelige de andre formænd er?”

Og så havde hun en særlig ros til vores påvirkningsarbejde i de kommunale budgetforhandlinger:

”I protesterer og siger fra, så det kan høres hele vejen til Christiansborg. ”

Regnskab og budget godkendt med en opmærksomhed
Kasserer og faglig sekretær Brigitte Christensen fremlagde BUPL Storkøbenhavns regnskab og budget. 

Ligesom beretningen blev også budget og regnskab godkendt af generalforsamlingen med ønsket om en løbende særlig opmærksomhed på det kommende års budget og om det lykkes at skaffe ekstra medlemmer. 

Fra både Mogens Matthiesen, der også kunne fejre at han havde været medlem i 50 år og kritisk revisor Per Bent lød der en opfordring til at gå ud og skaffe et medlem hver. 

Et flertal godkendte både regnskab og budget, som du kan læse  i bestyrelsens skriftlige beretning. 

Jon Olufson genvalgt som formand
Jon Olufson har siddet i to år som formand og blev til klapsalver genvalgt som de 6000 storkøbenhavnske pædagoger og lederes formand for en ny 2-årig periode. 

Også faglig sekretær og HB-medlem Cindie Christoffersen, faglig sekretær Anders Thostrup og 1. HB-suppleant Jane Hanson genvalgt. 

Satsningsområde ’Kampen for lønløft’
Efter sit genvalg gik Jon Olufson igen på talerstolen for at motivere bestyrelsens forslag til nyt satsningsområde: 

”Årets satsningsområde handler om at prioritere og fokusere benhårdt på slutspurten frem mod OK24 og trepart. Vi har efter en lang og sej kamp tilkæmpet os gode kort på hånden. Vi har en lønstrukturkomite, der konkluderer at vi får for lidt i løn ift. uddannelsesniveau. Vi har en rekrutteringskrise, der kan mærkes. Vi har et Folketing som både før og efter valget har besluttet at afsætte penge til løn til offentligt ansatte. Vi står overfor en historisk vigtig kamp, som på mange måder fletter sammen med de kommende overenskomstforhandlinger. Men der er stadig mange bump på vejen, der er stadig en del, der kan gå galt. 

Derfor skal vi vise, at vi klar til at slås for det. Vi skal vise, at vi er klar til at tage kampen op for mere retfærdig løn. Og det gør vi bl.a. ved at holde gryden i kog frem til det endelige resultat ved at prioritere vores kræfter i trepart og frem mod OK24!”

Kampvalg til bestyrelsen
Der var på forhånd varslet kampvalg til bestyrelsen og endnu en kandidat meldte sig på selve generalforsamlingen. Så Inden BUPL Storkøbenhavns generalforsamling sluttede til tonerne af ’Når jeg ser et rødt flag smælde’ før forventet tid, hvad ingen kunne mindes, var sket tidligere, valgte generalforsamlingen ny bestyrelse.  

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.