Besparelser på Ishøjs børn og unge

Der er serviceforringelser på vej til børne- og ungeområdet i Ishøj, og i budgetforliget for 2023 er der desværre vedtaget forringelser dagtilbuddene. Læs BUPL Storkøbenhavns svar på forliget.
mobning

Af Lene Holm Thomassen, fællestillidsrepræsentant og faglig sekretær Cindie Christoffersen, faglig sekretær i BUPL Storkøbenhavn

Der er serviceforringelser på vej til børne- og ungeområdet i Ishøj, og i budgetforliget for 2023 er der desværre vedtaget forringelser dagtilbuddene. Børnehavebørnene får fremover ikke længere mad gennem den kommunale madordning med mindre forældrebestyrelsen vedtager det. En ordning, som ellers sikrede alle børn sund kost og gode forudsætninger for fysisk trivsel. Derudover fjernes midlerne fra forældrebetalingen af de øgede tilskud fra minimumsnormeringer, som Ishøj Kommune fornuftigt nok besluttede at opkræve og anvende til bedre normeringer. Nu har det ekstra led i beregningen af forældrebetalingen, vist sig at være administrativt tungt, og man vil derfor fremover fjerne midlerne fra området - uden at lade forældrebetalingen falde. Vores forslag var, at man i stedet forhøjede budgettet med det anslåede beløb og så beregnede forældretaksten som normalt og dermed lod pengene blive på området - ærgerligt for Ishøjs børnefamilier.

Vi er forundrede over besparelsen på klubberne. Her nedlægges aftenåbning på de lokale SFO'er, og forældrebetalingen øges. Det mener vi er en klar fejlprioritering, Klubområdet kræver i stedet investeringer. Klubber tilbyder et unikt frirum for præstationspres, hvor børn og unge kan mødes på tværs af alder og baggrund og danne venskaber. Det er et sted, hvor sociale øvebaner understøtter de unge frem mod deres nye udfordringer i ungelivet, både kreativt og fysisk og ift. deltagelse i eksempelvis foreningslivet. Gode klubtilbud er det oplagte sted at arbejde med forebyggelse af udsathed, mistrivsel og ensomhed. Klubberne er et lokalt mødested, og hvor der er både kendte voksne og andre børn og unge. Når man vælger at forringe forudsætningerne for kvalitet og øge forældrebetalingen - i en tid hvor folk har færre penge til rådighed, vil den logiske konsekvens sandsynligvis være, at færre unge og familier vil vælge klubben til. Det kan betyde, at flere unge i Ishøj, vil opleve ensomhed eller mangle et pædagogisk tilbud, med mulighed for at være sammen med venner i trygge rammer med kompetente voksne. Vores opfordring til politikerne i Ishøj er klar: Vi ved det er svært prioritere i en sparerunde – men investér i klubberne og udviklingen af dem. Investér i de unges fritidsliv, det har værdi på mange måder.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.