Ballerup: Budget 2025 med både positive og bekymrende forslag.

I Budget 2025 er der både forslag om styrkelse af FUR og PPR, og forslag der vedrører det specialiserede børneområde - og almenområdet. Det er med både optimisme og bekymring, at vi ser ind i budgetforslagene.
Ballerup

Høringssvar fra BUPL Storkøbenhavn vedr. Budget 2025.

Vi har med optimisme læst høringsmaterialet igennem, hvor vi bl.a.  kan læse om forslag om yderligere styrkelse af både FUR og PPR. Vi er enige om, at det er to vigtige dagsordner og er derfor glade for, at Ballerup Kommune fortsat ønsker at prioritere dem. Vi kan også læse, at man vælger at fastholde tiltænkte besparelser på det specialiseret børneområde, dog udskudt et år. I den forbindelse er vi fortsat bekymret for, den afledte effekt på almenområdet, og mener det er vigtigt, at man investerer i almenområdet, hvilket den nye rapport om specialundervisning også peger på.

 

BSU-B25-02 Ændring af normering i BFO vedr. 1. maj børn (skolestartere).

Vi er enige i, at de tekniske forudsætninger for budgettet til 1. maj BFO-børn bliver tildelt ud fra skæve tal, men det samlede budget, der gives til at løse opgaven, mener vi til gengæld giver god mening. Der er her tale om børn, der ikke er startet i skole og derfor ville være børnehavebørn, hvis det ikke var fordi man af pædagogiske grunde ønsker at introducere dem til BFO’en før den egentlige skolestart. I børnehaven ville de være omfattet af de lovbundne minimumsnormeringer, hvor der skal være mindst 1 pædagogisk personale pr. 6 børn. Vi har i det indeværende budgetår gennemgået budgettet sammen med forvaltningen og fundet, at der med den nuværende budgetramme afsættes midler svarende til minimumsnormeringer for 1. maj børn.

Vi foreslår derfor, at besparelsen ikke gennemføres, men at beregningsforudsætningerne ændres fra den nuværende model til en model, der fremadrettet sikrer minimumsnormering for 1. maj børnene i Ballerup. Ballerup Kommune kan være den første kommune, der sikrer minimumsnormering til førskolebørn i BFO’erne, og på den måde understøtte den profil, hvor børn og unge prioriteres højt.

 

BSU-B25-01 Forebyggelse / anbringelse af børn og unge uden for hjemmet.

Som nævnt tidligere hilser vi denne investeringscase velkomment. Vi mener, det er et vigtigt emne at forholde sig til, særligt med tanke på den stigende mistrivsel blandt børn og unge. Sagsfremstillingen er velbeskrevet og med stor fokus på den tidlige indsats, hvilket vi som bekendt altid har været fortaler for. Så dette forslag kan vi kun bakke op om. Vi har dog brug for at skabe opmærksomhed på enkelte elementer. Der nævnes i forslaget, at man på nuværende tidspunkt kommer for sent i gang med indsatser overfor mistrivsel og man i stedet burde arbejde på at få inkluderet flere i almenområdet. Den betragtning er vi enige i, vi bliver dog bekymret for almenområdet, hvis man ikke samtidig sørger for at styrke det. Hvis der ikke er nok faglige kompetente medarbejdere, hvem skal så gribe de tiltag PPR kommer med? Tidlig indsats er vigtigt, hvis vi skal nå at gribe så mange børn som muligt, derfor skal vi også styrke almenområdet inklusiv vores dagtilbud.

Almenmiljøet er i forvejen hårdt presset og inkluderer allerede rigtig mange børn og unge i udsatte positioner. Derfor er det nødvendigt at kigge på området i en helhed og løfte i flok. Derfor har vi nogle forslag til, hvordan bl.a. de nye FUR midler kan være med til at understøtte styrkelsen af PPR. 

 

Højere løn til pædagoger.

Vi vil også slå et slag for højere løn til pædagoger. Pædagogernes lønniveau i Ballerup er relativt til landets øvrige kommuner faldet gennem de senere år – til langt under det niveau Ballerup kommune forhandlede pædagogerne ned på i 2018. Det er skadeligt for både rekruttering af nye pædagoger og muligheden for at fastholde de allerede ansatte pædagoger. Vi opfordrer til, at der afsættes midler til at genoprette pædagogernes lønniveau ved at tilføre et beløb svarende til det beløb, der i 2018 blev sparet ved at sætte pædagogerne ned i løn. 

 

Forberedelsestid eller tid om børn på dagtilbud. 

Ballerup kommune har længe prioriteret børn og unge højt, hvilket også var tydeligt ved sidste budget, hvor man besluttede at tilføre 1 time forberedelsestid om ugen pr. pædagog i dagtilbud. Det er en stor signalværdi for vores pædagoger og deres pædagogiske arbejde, at de anerkendes for, at arbejdet kræver forberedelsestid. Det er et skridt i den rigtige retning, dog rækker 1 time ikke i forhold til alle de opgaver, der skal løses i den pædagogiske praksis. Derfor anbefaler vi, at man prioriterer flere midler til forberedelsestid. 

Dette ser vi i forlængelse af vores FUR strategi. Vi har et børnehus, der aktivt har brugt det i forhold til jobannoncer, hvor de har skrevet det ind. Når pædagoger er kommet til samtale, har de spurgt indtil, hvorfor de søgte en stilling hos dem, og de har alle nævnt, at forberedelsestid var en del af grunden. Derfor mener vi, at det ville styrke vores rekrutteringsgrundlag, og forhåbentligt sikre, at vores pædagogandel fortsat vil stige.

Vi ser det også som et greb i forhold til pædagogers arbejdsmiljø og arbejdspres. Det at vide, at man har tid til at udføre sine opgaver, reflektere, dokumentere osv., skaber et bedre arbejdsmiljø og højere faglighed.

Til sidst vil det også være med til at understøtte styrkelsen af PPR, hvor pædagoger i højere grad har mulighed for at arbejde videre med den støtte og guidning, der kommer fra PPR.

 

Styrkelse af praktikperioder i Ballerup

Ballerup har den seneste tid kørt en prøvehandling i dagtilbud med uddannelseshuse, hvor man har lagt vægt på høj faglighed for de studerende, så de møder kompetente vejledere, andre studerende og sidst men ikke mindst har været udover normeringen. Det betyder for de studerende, at de i højere grad kan udvikle deres pædagogfaglighed, de har større mulighed for at deltage i f.eks. forældresamtaler, koordineringskonferencer og andre indsatser i kommunen, der vil være med til at styrke deres faglige kompetencer. Ligesom praksis vejledning i det daglige, bliver lettere at udføre. De studerende har også langt bedre mulighed for refleksion over deres pædagogiske praksis. Hvis uddannelseshusene skal fortsætte, er det en forudsætning, at de studerende er udover normeringen, da det ellers bliver alt for sårbart for de enkelte huse. 

BUPL Storkøbenhavn vil gerne anerkende Ballerup for deres fokus på de studerendes vilkår og ønske om at skabe den bedst mulige praktikperiode. Derfor anbefaler vi, at dele af FUR midlerne bruges til, at studerende fremadrettet er udover normeringen i Ballerup Kommune. Vi tror, at det vil tiltrække flere studerende og på sigt forhåbentligt også styrke vores rekruttering af pædagoger.

 

Opmærksomhed på den kommende folkeskoleaftale

Til sidst vil vi gøre opmærksom på, at et flertal af Folketingets partier, har indgået en aftale om et kvalitetsprogram for folkeskolen, hvor store dele af aftalen forventes at træde i kraft allerede fra næste skoleår. Det vil blandt andet betyde en kortere skoledag og derved længere BFO-dag. I Ballerup vægtes fritidslivet højt og man plejer at sikre, at BFO’er og klubber får tilført tilstrækkelige midler til at opretholde det nuværende normeringsniveau i den udvidede åbningstid. Vi vil derfor blot komme med en bemærkning om, at vi selvfølgelig vil opfordre til, at man fortsætter denne prioritering også i det kommende budget. 

Lige som vi opfordrer til, at man fortsat bevarer pædagogerne og deres kompetencer i skolen. Hvis vi skal komme den stigende mistrivsel til livs, er det vigtigt med et stærkt tværfagligt samarbejde, hvor både pædagogers og læreres kompetencer kommer i spil.

Vi opfordrer desuden til, at der ikke ændres ved åbningstider og øvrige rammevilkår for fritidstilbuddene, før der er overblik over deres samlede vilkår og muligheder efter implementeringen af den nye aftale. 

I BUPL Storkøbenhavns optik giver aftalen mulighed for et markant løft af kvaliteten i de fritidspædagogiske tilbud – blandt andet i kraft af et større tidsmæssigt handlerum. Denne mulighed kan dog hurtigt undergraves af normerings- og vilkårsforringelser - og dermed en forringelse af den politisk vedtaget strategi om stærke fællesskaber.

 

På vegne af BUPL Storkøbenhavn,

Cindie Christoffersen, faglig sekretær i BUPL Storkøbenhavn

Pernille Birk Brammer, fællestillidsrepræsentant

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.