Udsigt til urimelige besparelser i Thisted Kommune

Udover urimelige besparelser falder børnetallet markant. Vores område ser ud til at blive ramt hårdt af de besparelser, som kommunalbestyrelsen forventes at vedtage ved første behandling på mandag.
Pengedanske
Der forventes nye besparelser i Thisted Kommune.

Følgende områder er berørt:

På daginstitutionsområdet:

  • Normering: -1,3 millioner kr.
  • Demografireduktion: -6,8 millioner kr.

På SFO-området:

  • Reduktion i SFO-normering: -2 millioner kr.
  • Beskæring på forenings-SFO: -300.000 kr.

Med de store besparelser på normeringen i daginstitutionerne vurderet vi i BUPL, at kommunen ikke kan leve op til loven om minimumsnormeringer på dagtilbudsområdet. Faktisk viser tal fra kommunen, at det allerede er tvivlsomt, om de kan leve op til kravene her i 2024. BUPL har gjort kommunen opmærksom på fejl i deres beregninger, men kommunen afventer tallene fra Danmarks Statistik og har ikke vist vilje til at lytte. 

Besparelserne på SFO-området er ligeledes fuldstændig vanvittige. Vi ser allerede nu, at SFO’erne er pressede. Flere er der kun én ansat pædagog og resten uuddannede, unge på sabbatår uden erfaring og så videre. Det lægger et kæmpe pres på de få pædagoger og deres arbejdsmiljø. At spare yderligere 2 millioner kr. er fuldstændig uansvarligt.

Demografiudviklingen på dagtilbudsområdet er også bekymrende. Ifølge budgetmaterialet er der 89 færre børn end forventet. Det betyder, at budgetterne til dagpleje, vuggestuer og børnehaver reduceres med 6,8 millioner kr. Det er vildt, at man har regnet så meget forkert. Konsekvenserne bliver store; institutioner vil blive nednormerede, og flere skal have penge fra puljen til mindre institutioner med under 38 børn. Det vil medføre, at tildelingen til de store institutioner vil falde. Det er selvsagt især 0-2 årsområdet som bliver ramme først og hårdest.

Dette burde have været forudset. Man har længe kendt tallene for fødsler og vidste, at de var faldende. Politikerne burde for længst have lagt en langt mere ambitiøs plan for at udvikle børneområdet og sikre befolkningsudviklingen i kommunen. Men de foreslåede besparelser på både dagtilbud og SFO vil sandsynligvis betyde, at unge mennesker i deres overvejelser om børn vil konkludere, at det skal de ikke.

I BUPL opfordrer vi derfor Thisted Kommune til i stedet at investere i området og sætte ambitionerne højt, så man kan vende den negative udvikling i børnetallet.

Mandag den 16. september følger vi traditionen tro politikerne til byrådssalen, hvor de skal førstebehandle budgettet for 2025. Vi følges med de andre faggrupper, og det er en happening, som gør stort indtryk på politikerne. Du kan læse mere i flyeren: 

Kom og vær med – det er vigtigt, at politikerne møder pædagogerne og får mulighed for at se dem i øjnene. Tag gerne en BUPL t-shirt eller kasket på, hvis du har en, så de ikke er i tvivl om, at pædagogerne er der.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.