Store besparelser rammer daginstitutioner og DUS

Så er der udarbejdet forslag til Budget 2025 for Aalborg Kommune. Der desværre masser af besparelser på både daginstitutioner og DUS-ordninger – igen.
Larm
Politikerne i Aalborg Kommune må forvente stor utilfredshed blandt forældrene.

Vi blev lige efter sommerferien klar over, at Regeringen og KL (Kommunernes Landsforening) havde oversolgt Økonomiaftalen, som de lavede i juni 2024. Den blev ”solgt” som en god aftale med over 3 milliarder kroner mere til den kommunale velfærd. Men da alle fik læst det, der stod med småt, viste det sig, at kommunerne samlet skulle tilbagebetale et lige så stort beløb. Aftalen var altså et stort rundt nul.

Det fik Regeringen (og KL) meget stor kritik af både af fagbevægelsen (BUPL gik sammen med DLF og FOA), kommunerne og de øvrige politiske partier i folketinget. Det endte her i forrige uge med, at der blev afsat 2,5 milliarder kroner i en pulje til de vanskeligt stillede kommuner. 

Aalborg Kommune fik 118,4 millioner kroner. Der var vi selvfølgelig mega-glade for, for I vores optik betød det, at mange af de besparelsesforslag vi havde set fra udvalgene, og særligt fra ”vores” udvalg, kunne tages væk til forhandlingerne den 3. september om budgetforslag for Aalborg Kommune.

Vi lavede i fredags et opslag på Facebook (min FB-side) med nedenstående tekst, hvor vi naturligvis også havde tagget mange af byrådsmedlemmerne:

Facebookopslag

Vi kunne se på nogle af kommentarerne fra de få byrådsmedlemmer, der reagerede på opslaget, at de var noget forbeholdne, da det er en engangspulje på 118,4 millioner kroner.

Til det er vores svar: De generelle 0,5 % besparelser på alle udvalg kan sagtens vente til næste år, hvis det viser sig, at Økonomiaftalen for Budget 2026 også bliver et stort rundt nul. Det samme kan de øvrige årsager til besparelsesforslag på vores udvalg (energipriser og takststigninger på fri- og privatskoler). Og dermed kan alle besparelser på vores områder droppes. Det kan selvfølgelig blive lidt vanskeligere med det ”betragtelige millionbeløb, vi foreslår til genopretning af DUS”. Så hvis de ville, kunne de.

Men det vil de ikke!

Besparelsesforslag:

Ændring af uddannelsessammensætning: 5 % af pædagogerne skal erstattes af ikke-pædagoguddannede/”voksne” (udvalgets betegnelse).

Besparelse på daginstitutionerne (55 pædagogstillinger): 6.5 millioner kroner

På DUS-ordningerne (11 pædagogstillinger): 1.2 millioner kroner

På børnehavebørn i DUS-ordninger (13 pædagogstillinger): 1.8 millioner kroner

Indskrænkning af åbningstid på DUS-ordninger (9 pædagogstillinger og 3 medhjælperstillinger): 5.0 millioner kroner

Modulordninger (morgen, eftermiddag, heldags) (17 pædagogstillinger og 6 medhjælperstillinger): 11.7 millioner kroner

Hævelse af forældrebetalingen i DUS I og II til henholdsvis 2032 kroner pr. måned og 940 kroner pr. måned. I alt kommer forældrebetalingen til at udgøre næsten 100 % af udgifterne til DUS. 

Med andre ord: Kommunen prioriterer ikke en eneste kommunal krone på de 5-9 årige, 10 – 13 årige og ikke mindst fritidspædagogikken og dermed pædagogerne. Det er skammeligt, og grænseoverskridende respektløst, men beklageligvis ikke overraskende, når vi læser begrundelsen for udvalgets prioritering, som den fremgår af den følgeskrivelse udvalget (samlet) sendte til Økonomiudvalget i august:

”Børne- og Undervisningsudvalget har med sine prioriteringer haft fokus på at fastholde de indsatser, som udvalget mener understøtter børns og unges læring, udvikling, trivsel og dannelse mest muligt – og som samtidig understøtter Stærke fællesskaber. Derfor har udvalget valgt at bibeholde ressourcerne til bl.a. co-teaching, forebyggelse og trivsel og pædagoger i undervisningen på skolerne, så den positive udvikling med at sikre deltagelsesmuligheder for alle kan fortsætte og dermed også, at eleverne oplever undervisning med to lærere i klassen i samme antal lektioner. På samme måde har det været vigtigt at fastholde antallet af voksne i daginstitutionerne…..”  (min fremhævning af teksten med fed skrift).

De indsatser der foregår på daginstitutioner og DUS-ordninger i forhold til børn- og unges læring, udvikling, trivsel og dannelse understøtter altså ikke så meget, at de er værd for udvalget at prioritere???

- Og DUS-ordningerne og ”Sæt fritidspædagogikken på Landkortet” er ikke nævnt – overhovedet!!!

Til TR’erne og LTR’erne på daginstitutioner og DUS.

Vi afholder det ekstraordinære TR-møde den 10. september kl. 16.00 – 17.30 i BUPL’s lokaler på Niels Jernes Vej 8 B.

Prioriter det! – det er vigtigt!

Vi ses

Venlig hilsen

Liselotte Thomsen, formand, BUPL Nordjylland 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.