Reducering af åbningstiden i daginstitutioner og SFO

En af de aftalte besparelser i budgettet er at reducere åbningstiden i dagtilbuddene og SFO’erne med én time om fredagen, så der lukkes tidligere denne dag.
Ur
Afhentning af børn skal fremover ske en time tidligere om fredagen.

Brønderslev Kommune har netop indgået et budgetforlig for 2025. 

Besparelser på dagtilbud og SFO’ers åbningstid – ikke kun et spørgsmål om én time

En af de aftalte besparelser i budgettet er at reducere åbningstiden i dagtilbuddene og SFO’erne med én time om fredagen, så der lukkes tidligere denne dag. Umiddelbart kan det måske lyde som en mindre ændring, men konsekvenserne kan være betydelige. For mange forældre er fredagen også en travl dag, hvor det kan være svært at få arbejdet og afhentningen til at hænge sammen. Når åbningstiden forkortes, risikerer vi, at familierne bliver presset endnu mere, og det kan gå ud over børnenes tryghed og trivsel, også selv om forældrene kan søge om udvidet åbningstid i den omtalte time – en besparelse er og vil være en forringelse.

Som pædagog ved du, at børnene har brug for stabile og forudsigelige rammer – særligt op til weekenden, hvor mange allerede er trætte og har brug for ro og nærvær. At skære i åbningstiderne vil også betyde mindre tid til at give børnene den opmærksomhed og omsorg, som de har brug for i afslutningen af ugen.

Undren over faste lukkeuger i SFO’ernes sommerferie

Et andet punkt i budgetforliget er at indføre faste lukkeuger i SFO’erne i sommerferien som en del af besparelserne. Dette skaber undren, da mange familier er afhængige af SFO’ens fleksibilitet i netop ferierne. Faste lukkeuger kan gøre det svært for forældre at få deres ferie og arbejdstider til at gå op, hvilket kan resultere i, at de må finde alternative løsninger. Dette kan skabe ekstra stress og usikkerhed for både børn og forældre – og potentielt påvirke børnenes oplevelse af en sammenhængende ferie. Dette også på trods af, at der enkelte steder vil være nødåbent.

Vi mener, det er vigtigt at genoverveje, om denne besparelse reelt er til gavn for kommunen, eller om den blot fører til flere udfordringer for familierne og dig og dine kollegaer.

Forældrebetalingen på SFO – en ekstra byrde

Budgettet indeholder desværre også en beslutning om at hæve forældrebetalingen på SFO. Denne forøgelse lægger yderligere pres på familierne, der i forvejen kæmper med stigende leveomkostninger. Vi ved, at høje forældrebetalinger kan resultere i, at nogle familier overvejer at trække deres børn ud af SFO’en, hvilket kan fratage børnene den trygge hverdag og de sociale fællesskaber, som SFO’en tilbyder.

Det er bekymrende, at politikerne på den ene side prioriterer at skære i åbningstiderne og indfører faste lukkeuger, samtidig med at man øger forældrebetalingen. Dette skaber en ubalance, hvor familierne betaler mere for mindre – og det er ikke en holdbar løsning.

Et positivt skridt: 6 millioner kroner til daginstitutionspladser

Midt i de mange udfordringer er der dog et positivt tiltag i budgetforliget: Afsættelsen af 6 millioner kroner til at sikre flere daginstitutionspladser. Det er et vigtigt skridt, som vi i BUPL Nordjylland anerkender, og ser som en investering i fremtiden. Flere pladser betyder, at flere børn kan få en god start i dagtilbud, og det viser, at der er en vilje til at imødekomme den stigende efterspørgsel på pladser.

Vi håber, at denne investering kan være med til at sikre bedre vilkår for børnene og en styrket mulighed for at give dem den omsorg og pædagogiske støtte, de har brug for.

Selvom der er enkelte lyspunkter i budgettet, er der stadig udfordringer, som vi sætter spørgsmål ved. BUPL Nordjylland vil fortsætte med at være din og dine kollegaers stemme i dialogen med politikerne, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at sikre bedre vilkår for både børn og pædagoger i Brønderslev Kommune.

Tak for jeres indsats og opbakning – sammen står vi stærkest!

Har du spørgsmål eller kommentarer?

Kontakt da venligst undertegnede.

Kristian Tornby, faglig sekretær, BUPL Nordjylland 

E-mail: kkt@bupl.dk

Mobil: 20334577

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.