Ny undersøgelse af indeklimaet i daginstitutioner kræver handling

Endnu en undersøgelse fra Rådet for Grøn Omstilling viser nemlig, at det står skidt til med indeklimaet i vores daginstitutioner.
Ventilation

Ligesom undersøgelsen fra 2019 vækker resultaterne bekymring. I halvdelen af de undersøgte institutioner er ventilationsanlægget ikke i stand til at sikre en ordentlig luftkvalitet. Her er CO2-niveauet med andre ord for højt hele eller i perioder af dagen. To af de 30 undersøgte institutioner har slet ikke et ventilationsanlæg, og her står det rigtig skidt til med indeklimaet. Hvis vi skalerer det tal op til landsplan, betyder det, at en ud af 15 daginstitutioner i Danmark ikke har et ventilationsanlæg - og altså dermed har et meget dårligt indeklima. Knap halvdelen af de undersøgte institutioner har et ventilationsanlæg - men her er anlægget for gammelt eller underdimensioneret til at sikre et passende CO2-niveau. Dvs. at her er der brug for, at personalet - i en i forvejen travl hverdag - er opmærksomme på jævnligt at lufte ud. Det er især nødvendigt, når børnene er på stuen - med risiko for, at temperaturen på stuen bliver for lav. Konsekvenser for trivsel og sygefravær Hvad betyder det egentlig, at luften ikke er frisk og sund i vores daginstitutioner - betyder det overhovedet noget? Svaret JA! Et dårligt indeklima har blandt andet indflydelse på børns søvn og koncentrationsevne, ligesom det forringer pædagogernes arbejdsmiljø og kan medvirke til bl.a. træthed og hovedpine. Med andre ord: Børnenes miljø og pædagogernes arbejdsmiljø lider under en dårlig luftkvalitet. Og det smitter af på trivsel og sygefravær. Det kan vi ikke være bekendt. Både børn og pædagoger fortjener et ordentligt indeklima.

Resultaterne kalder på handling

Undersøgelsen viser samtidig, at de institutioner, der har et moderne ventilationsanlæg med CO2-styring, har et meget fint indeklima. Derfor mener vi i BUPL - på linje med Rådet for Grøn Omstilling - at der bør være moderne ventilation i alle daginstitutioner. Uanset hvor gamle institutionerne er, og hvad kravene i bygningsreglementet siger.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.