Investeringer i folkeskolen - besparelser på fritidsområdet

Budgetforliget i Frederikshavn Kommune indeholder både lyspunkter og store bekymringer.
Hættetrøje
Besparelser på fritidsområdet er en kæmpe fejltagelse.

Det er med blandede følelser, at vi i BUPL Nordjylland sender dette nyhedsbrev, efter offentliggørelsen af det nyligt indgåede budgetforlig i Frederikshavn Kommune. Der er både lyspunkter og bekymringer at forholde sig til.

7 millioner til folkeskolen – en investering i kvalitet og børns trivsel

Vi kan glæde os over, at budgettet indeholder en vigtig prioritering af folkeskolen med en ekstra bevilling på 7 millioner kroner. Dette er et positivt skridt i retningen af, at sikre bedre rammer for børnenes trivsel og udvikling i skolen. Vi ved alle, hvor afgørende det er, at børn har gode læringsmiljøer, hvor de kan føle sig trygge og motiverede til at lære. Herunder skal læring selvfølgelig ikke kun tænkes som den faglige undervisning, men også læringen om sig selv og andre i et fællesskab.

Den ekstra investering giver mulighed for flere ressourcer til blandt andet trivselstiltag og indsatser for de børn, der har brug for lidt ekstra støtte. Det betyder, at man kan arbejde med tidlige indsatser, der forebygger mistrivsel og fremmer både det faglige- og sociale samvær i klasselokalet. Trivsel er fundamentet for børnenes læring og deres mulighed for at vokse op som robuste og glade individer, og derfor er denne prioritering særdeles vigtig.

Besparelser på fritidsområdet – en alvorlig fejltagelse!?

Desværre er det helt uforståeligt, at der samtidig med denne nødvendige investering i folkeskolen, træffes beslutning om markante besparelser på fritidsområdet. Det vil blandt andet gå ud over klublivet, som spiller en afgørende rolle i mange børns og unges liv. Fritidstilbuddene er ikke blot et fristed, men en arena for udvikling, fællesskab og trivsel. Her tilbyder klubberne børnene et sted, hvor de kan være sig selv, danne sociale relationer og udforske interesser uden for skolens rammer. Besparelser her risikerer at ramme de børn og unge, der har allermest brug for de uformelle og ofte præstationsfrie rammer, som fritidstilbuddene tilbyder.

Klublivet er et væsentligt supplement til skolens fællesskaber og trivsel, og vi er dybt bekymrede for konsekvenserne af disse besparelser. Det vil ikke kun påvirke de børn, der allerede bruger tilbuddene, men også gøre det sværere at løse de udfordringer, vi ser i forhold til unges trivsel generelt. 

I BUPL Nordjylland venter vi nu spændte på Frederikshavn Kommunes kommende rapport om børn og unges fritid, som forhåbentlig kan sætte politiske visioner og retning for de unge i kommunen – det er der brug for! Desuden efterlader det spørgsmål om, hvordan tilbuddet om klub, især i Frederikshavn by,  fremover ser ud, når man allerede nu i forligsteksten skriver ”Forligskredsen er desuden enige om, at der i Frederikshavn by skal være et klubtilbud i midtbyen, som kan rumme flere kommunale tilbud for vores børn og unge på én samlet adresse i byen”. 

BUPL Nordjylland vil naturligvis fortsætte med at kæmpe for børns ret til trygge og stimulerende rammer – både i skolen og i fritiden. Vi fortsætter dialogen med politikerne for at understrege vigtigheden af investeringer i alle aspekter af børns liv.

Tak for jeres store indsats og engagement. Sammen kan vi arbejde for de bedste betingelser for børn og unge i Frederikshavn Kommune.

Har du spørgsmål eller kommentarer til ovenstående? 

Kontakt da venligst undertegnede.

Kristian Tornby, faglig sekretær, BUPL Nordjylland 

E-mail: kkt@bupl.dk

Mobil: 20334577

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.