Glædelig jul til alle BUPL Nordjyllands medlemmer

Året 2023 er ved at være gået, og det samme er endnu et begivenhedsrigt år for BUPL. Det har været et travlt år, og travlheden har heldigvis på mange områder båret frugt i form af gode resultater og sejre for BUPL’s medlemmer.
Jul

Kære medlem

Den største sejr kom for kun et par uger siden, da Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) landede en trepartsaftale med lønstigninger over de næste to år til de kommunalt ansatte pædagoger. Vores Forbundsformand Elisa Rimpler sad med ved bordet, og sammen med dygtige folk i Forbundet gjorde de et kæmpearbejde for at vi fik ”spist” næsten halvdelen af vores lønefterslæb. De var godt bakket op af medlemmer, tillidsrepræsentanter og fællestillidsrepræsentanter, der var aktive alle steder for at sætte fokus på pædagogernes lønefterslæb og at vi er #mere værd. Endnu engang viste vi, hvor langt vi kan komme med vores stærke sammenhold. I julehilsenen fra sidste år skrev jeg: ”Vi har store forventninger til engagement, kampgejst og vilje – sammen er vi stærkest!” Vi fik opfyldt vores forventninger. 1000 tak for det.

I fredags blev forhandlingerne om Overenskomst 2024 i kommunerne så småt indledt, og lige efter nytår starter forhandlingerne for alvor. Vi forventer, at overenskomstforhandlingerne yderligere giver pædagogernes løn et boost. Det er selvfølgelig også i de forhandlinger, at vi skal have forhandlet løn hjem til lederne – både på overenskomsten, men også fra den pulje, der blev afsat til lederne ved trepartsaftalen. Efter nytår starter forhandlingerne på det private område, og her vil vi naturligvis også være opmærksomme på resultatet af trepartsaftalen og dermed løn til pædagoger og ledere. Så når vi lige har pustet ud hen over jul og nytår, skal vi være klar igen med engagement, kampgejst og vilje – og vi er slet ikke i tvivl om, at det er vi.

På sidste års generalforsamling vedtog vi at have et særligt fokus på fritidsområdet. Desværre har en del af vores aktiviteter måtte aflyses, men både på landsplan, men også i Nordjylland får vi mere og mere fokus og opmærksomhed på fritidsområdet fra forvaltninger og politikere. Vi har kommuner, hvor der arbejdes med at sætte fritidspædagogikken på dagsordenen. Det arbejde deltager vi naturligvis aktivt i sammen med tillidsrepræsentanter, ledere og medlemmer. I arbejdet med de kommunale budgetter i år oplevede vi også de færreste besparelser i en årrække på fritidsområdet. Men målet er naturligvis ikke mindre besparelser. Målet er flere ressourcer til fritidsområdet, så vi for alvor kan gøre en indsats for børnene og deres trivsel. 

For et par uger siden fik vi resultatet af den seneste vilkårsundersøgelse. Endnu en gang svarede rigtig mange af jer – ja vi slog besvarelsesrekorden fra sidste gang – 1000 tak for det. Vilkårsundersøgelserne giver et godt billede af den hverdag I oplever som pædagoger og ledere, og den giver os argumenter i kampen for bedre vilkår. Vi har ikke helt nået at dykke ned i resultaterne, men det er noget af det vi vil tage fat på i starten af det nye år, så vi er klar til forårets og efterårets arbejde med de kommunale budgetter. Udover den enkelte kommunes budget, vil vi lave påvirkningsarbejde i forhold til kommuneaftalen, som er den, der er grundlaget for den enkelte kommunes økonomi. I år var det en rigtig elendig kommuneaftale, og regeringen måtte da også efterfølgende ”sætte et lille plaster på” for at afbøde et totalt blodbad på den kommunale velfærd. 

Regeringen mener, at der er råd til både skattelettelser og velfærd – det vil vi holde dem op på ved kommuneaftalen, så vi dels bevarer den kommunale kernevelfærd på alle områder, og særligt på børneområdet, så vi kan løfte den vigtigste opgave: børns og unges trivsel, livsglæde og udvikling.

Til sidst vil jeg ønske dig og din familie en rigtig god jul og et godt nytår.

Mange julehilsner fra 

Liselotte Thomsen

Formand, BUPL Nordjylland

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.