Genåbning af budget 2023 får store konsekvenser på børneområdet i Jammerbugt Kommune

På kommunalbestyrelsesmødet den 1. februar 2023 vedtog et flertal indstillingen fra økonomiudvalget om at spare på børn og pædagoger.
Bogholder

Den politiske beslutning indeholder følgende besparelser på børneområdet: 

  • 2,1 millioner kroner på normeringer på daginstitutioner (almindelige institutioner, område institutioner og SI’er)
  • Fællestillidsrepræsentantens frikøb reduceres til 65 procent
  • 550.000 kroner normeringen i AFS-tilbud

Så er der en del besparelser på skoleområdet, blandt andet på elevtildelingen og to-sprogsindsatsen. Her er der usikkert hvor meget der risikerer at ramme pædagoger. 

Derimod er der ingen tvivl om at normeringsbesparelserne kommer til at ramme os hårdt. Det koster stillinger i år, så det er dybt bekymrende. 

Besparelserne undskyldes med, at der er kommet en del penge til minimumsnormeringer og at man ved seneste opgørelse ligger på en fin normering. Det er bare fuldstændig tosset, for man er udmærket klar over, at det ikke passer. Seneste opgørelse er fra 2021, og her er alle de ekstra medarbejdere i forbindelse med Covid-19 tiltagene regnet med. Derfor er den reelle normering noget lavere. 

Vi er overordentligt bekymret for, om Jammerbugt Kommune kan nå op på kravet i lov om minimumsnormeringer på 3 og 6 børn pr. pædagog i henholdsvis vuggestuer og børnehaver. BUPL kommer til at følge normeringen tæt. 

Bekymrende er det også, at man har valgt at skære i frikøbet til tillidsvalgte. Det kommer til at betyde, at TR-opgaven bliver større ude i institutionen. Det får dermed betydning for normeringen ude i institutionerne. Det er en total blind og irrationel beslutning. De opgaver, som fællestillidsrepræsentanten har løst, er reelt en “stordrift fordel” og rationelt, da det er en tillidsvalgt, som løser opgaver for alle tillidsvalgte. Det er tudetosset at spare her og sende opgaver ud til alle tillidsvalgte. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.