Forligsaftalen om budget 2025 ændret i Aalborg Kommune

Kort før andenbehandlingen af budgetforliget oplyste de Konservative, at de også er med i forligsaftalen.
Budgettal
Fire partier står bag budgetforliget i Aalborg Kommune.

Det er så første gang jeg har oplevet, at der bliver ændret i en forligsaftale. Som I blev oplyst om i nyhedsbrev nr. 3, blev der natten til den 26. september indgået et smalt forlig mellem S, SF og R. 

Mandag den 7. oktober var der andenbehandling, hvor budgetforliget ”bare” plejer at blive bekræftet. Men 2 ½ time før andenbehandlingen i byrådssalen, blev de øvrige byrådsmedlemmer og offentligheden orienteret om, at forliget nu også omfattede de Konservative, og at der var lavet tre ændringer i aftalen.

To af ændringerne er lavet på vores område: 

1. Der skal laves en undersøgelse af rekrutteringen af pædagoger til daginstitutioner og DUS-ordninger i forhold til at opnå en pædagogandel på 75 %. 

Her er forligsteksten: ”Uddannelsessammensætning i daginstitutioner, landsbyordninger og DUS. Over de sidste ti år har målet om 75 % pædagoger i dagtilbud og DUS ikke været opfyldt og i de kommende år ser vi desværre ind i en rekrutteringsudfordring i de pædagogiske fag.

Budgetforligspartierne ønsker at følge udviklingen i uddannelsessammensætningen i dagtilbud og DUS tæt og ønsker en grundig analyse af rekrutteringsudfordringernes indflydelse herpå. Analysen skal inddrage relevante data for arbejdsstyrken i Nordjylland og tage udgangspunkt i den faktiske personalesammensætning i 2024 i Aalborg Kommune. Analysen skal være færdig, så den kan ligge til grund for budgetlægningen i efteråret 2025.”

2. Der indskrænkes ikke i DUS-ordningernes åbningstid.

Her er forligsteksten: Ӂbningstid i DUS

Besparelsen fjernes, så åbningstiderne er uændret. De 2 mio. kr. til dette finansieres ved reduktion af forøgelsen af midler til sagsbehandlingen i By og Land fra 3,5 mio. årligt til 1,5 mio. kroner årligt.”

I forhold til nr. 1. forventer vi, at der fra nu af og frem søges og ansættes pædagoger i de ledige stillinger, såfremt dagtilbuddet eller DUS-ordningen ikke opfylder pædagogandelen på 75 %. Pengene er afsat og tildelt til det, og vores opfattelse er, at pædagogerne også er der. Sammen med tillidsrepræsentanterne vil vi følge det tæt.

I forhold til nr. 2 er det jo en glædelig overraskelse, men det er selvfølgelig lidt ærgerligt, at begrundelsen fra politikerne alene er familiernes behov for pasning, og ikke børnenes behov for et fritidstilbud, der kan nå at lave fritidspædagogik.

Har du spørgsmål eller kommentarer til ovenstående kan undertegnede kontaktes på e-mail: lth@bupl.dk

Venlig hilsen

Liselotte Thomsen

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.