Budgetforlig i Thisted Kommune

Et stort flertal i kommunalbestyrelsen indgik den 25. september et budgetforlig for økonomien i 2024.

Det har generelt set alvorligt ud for kommunernes økonomi i år med forventninger om store besparelser på velfærd. 

Vi har haft møder med politikere og embedsmænd og har talt pædagogernes sag. Noget har de lytte til, men bestemt ikke alt. Vi er ikke tilfredse, men vi er samtidig være bevist om at det kunne have været langt værre. Men der er stadig meget at kæmpe for og vi fortsætter dialogen med politikkerne. 

En af de ting, vi har brugt tid på med forvaltningen og politikere, er det, som vi lidt bredt betegnet har kaldt “§32 børn og børn i gråzonen”. Her har vi haft en god dialog og mødt stor forståelse for de udfordringer pædagogerne møder, når der ikke er afsat økonomi og normeringer svarende til opgaven. I dag tæller alle børn lige i normeringen. Der er ikke afsat særlig økonomi til at man på dagtilbud har mange børn med udfordringer, og det udhuler normeringen. Derfor var der fra forvaltningen et ønske om tilførsel af to millioner kroner til den opgave. Desværre kom den ikke med i år. Det er en sag vi er kede af, ikke blev løst i 2024, men vi arbejder videre med politikkerne. 

SFO-området er at andet område, vi har talt med politikkerne om. Vi har fortalt dem at området i den grad er udsultet, og at vi år efter år har set den ene besparelse efter den anden. Det kan ikke fortsætte. Der skal investeres i SFO. Det understøttes af den nyeste forskning om børn og unges trivsel - SFO skaber trivsel. Desværre er der alene kvitteret med besparelser på 211.000 kroner på normering og 200.000 kroner på forenings-SFO. 

På den positive side er der fundet penge på et par områder. Størsteparten af pengene til minimumsnormeringer tilføres området og kommer ud i institutionerne, så normeringen forbedres i 2024. Her er de dog af den mærkværdige opfattelse, at de måske har bedre normeringer end minimum, men det er de ikke helt sikker på. Men for en sikkerheds skyld holder de en million kroner tilbage, og de afventer opgørelsen fra Danmarks Statistik. BUPL mener helt bestemt, at normeringen i Thisted Kommune ikke er høj - det er vi sikker på at statistikken underbygger. 

Skolerne er tilført de 5,5 millioner kroner, som manglede fra strukturdebatten før sommerferien. Det er således ikke flere penge, men blot det som manglede. 

Så er der tilført 5,5 og 5,7 millioner kroner til demografi til henholdsvis dagtilbud og skole. Reelt er det til børn, som allerede er her, men med Thisted Kommunes model, hvor de tilretter et år bagud, er vi i den situation, at de tilfører flere penge, end der er børn til i 2024. Så ved vi selvfølgelig godt, at vi i år har flere børn end der er penge til.

På det positive er også at det tilføres 1.166.000 kroner til at kompensere for at der er åben en dag mere i dagtilbud og SFO i forbindelse med afskaffelsen af Store bededag. 

Vi arbejder videre med at tilføre politikerne pædagogernes perspektiv, et arbejde som fortsætter året igennem. Den videre proces for budgettet er at kommunalbestyrelsen andenbehandler budgettet den 10. oktober. Herefter kommer udmøntningen i forvaltningerne, hvor MED systemet gerne skal markere sig. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.