Budgetforlig i Thisted Kommune

Efter et intenst og udfordrende budgetforløb er der nu indgået et budgetforlig for 2025. Sent onsdag aften blev dele af kommunalbestyrelsen enige om budgettet, som omfatter Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, Nye Borgerlige samt de to løsgængere Jørn Andersen og Peter Sørensen.
Penge
Politikerne prioriterer asfalt højere end pædagogisk kvalitet

Det er ikke et godt budget, set med pædagogernes øjne. Det er et budget, som prioriterer asfalt højere end pædagogisk kvalitet. Det er visionsløs, at man ikke tænker, at der skal investeres i et godt børneliv for at stoppe det massive fald i børnetallet, som styrtbløder.

Listen over besparelser, som rammer pædagogerne, er lang, og beløbene er vanvittige. Det som umiddelbart rammer vores område er følgende:

  • Normering på dagtilbud beskæres med 1,3 millioner kroner.
  • Normering i SFO beskæres med 2 millioner kroner.
  • Ledelse og administration på dagtilbud og skole (forvaltningen) beskæres med 1,3 millioner kroner.
  • Ungdomsskolen beskæres med 1,2 millioner kroner.
  • Optimering på dagtilbud betyder en besparelse på 800.000 kroner.

Den samlede besparelse er på 6,6 millioner kroner. Hertil kommer en demografiregulering på dagtilbudområdet på 6,8 millioner kroner, men den hænger selvfølgelig sammen med et fald i børnetallet på ikke mindre end 89 børn. Men konsekvensen af den regulering er den samme, og det betyder at der kommer opsigelser.

Det er vanvittigt at skulle spare så meget på driften i det samme år, hvor der er massive demografiske reguleringer. Området er allerede presset, og der tages ikke hensyn til den stigende andel af børn i udsatte positioner.

Vi må kigge langt efter de forbedringer af den borgernære velfærd, som blev lovet, da man lavede aftalen om kommunernes økonomi. Kommunerne fik endda mange ekstra penge efter aftalen. Thisted Kommune fik 22,6 millioner kroner. Men de penge går til asfalt og i kommunekassen, for politikkerne har ikke mod til at bruge dem. 

Vi følger udmøntningen tæt, og vil selvfølgelig efterprøve om kommunen overholder loven om minimumsnormeringer. Med vores foreløbige beregninger er det tvivlsom, om Thisted Kommune gør det.

Det mest overraskende element i forliget er, at politikerne ud af det blå åbner strukturdebatten igen. To daginstitutioner skal lukkes og Bedsted Skole står til lukning. At et så massivt fald i børnetallet på 89 børn vil få konsekvenser er selvfølgelig åbenlyst. Men hele kommunalbestyrelsen havde en lang og ikke særlig køn strukturdebat i 2023, og nu åbner de den igen. Den endte som bekendt med en lukning af Vestervig Skole - andet kunne man ikke blive enige om. Byrådet sender nu opgaven med at udpege to daginstitutioner, som skal lukkes, til Børne- og Familieudvalget. Udefra virker det ikke i orden, når man kender modstanden fra processen i 2023. Det burde være en beslutning, som den samlede kommunalbestyrelse tager. Mon ikke beslutningen ender der i sidste ende?

Bedsted Skole lukkes som følge af beslutningen om, at man lukker skoler, der i to år ikke har over 75 børn indskrevet. Det fremgår at skolen i skoleåret 25/26 får omkring 50 børn. Så lukningen er Bedsted Skole er reelt en konsekvens af en tidligere politisk beslutning.

På den positive side tilføres skoleområdet 15 millioner kroner til styrkelse af den forebyggende indsats i folkeskolen. Reelt er det kun 8,7 millioner kroner, som er nye penge. Restbeløbet dækker et underskud, som var der i forvejen.

Det er klart, at pædagogerne skal tænkes ind i den forebyggende indsats, da den taler direkte ind i pædagogernes stærke kompetencer. Samtidig skal indsatsen primært ske på 0. - 3. klassetrin, hvor pædagogerne bør være en naturlig del. Det skal vi sammen være med til at sikre. BUPL tager sig af påvirkning af forvaltningen og politikerne og pædagogerne skal presse på i forhold til MED-systemet.

Det har været et rodet budgetforløb og det politiske resultat er perspektivløst set fra børnenes og pædagogernes side. Budgettet synes at være lavet af visionsløse politikere, som kun er optaget nyt asfalt og at proppe penge i kommunekassen. Der er kommunalvalg den 18. november 2025. Vi skal nok huske processen omkring budget 2025 inden vi skal sætte krydset på stemmesedlen. Vi må håbe, at en ny kommunalbestyrelse vil være mere optaget af udviklingen, og et godt børneliv, i modsætning til den nuværende kommunalbestyrelse. Vi har brug for politikere, som optaget af udviklingen af pædagogernes mulighed for et stærkt fagligt arbejde, der skal styrke Thisted Kommune, for de politiske visioner på området halter langt bagefter de omkringliggende kommuners visioner. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.