Budgetforlig i Jammerbugt Kommune

Budgettet for 2024 er tæt på at være på plads. Et stort flertal i kommunalbestyrelsen indgik budgetforlig for 2024 den 8. september. Torsdag den 21. september førstebehandlede kommunalbestyrelsen forliget. Der er i øjeblikket en høring internt i kommunen, og vi afventer anden behandling, som finder sted den 12. oktober.
Penge og regnmaskine
Politikerne har besluttet en overordnet rammebesparelse på 27,7 millioner kroner.

Vi havde set ind i større konkrete besparelser på vores område, og vi var bekymret. Men i 11. time, dagen før budgetseminaret, blev kommunerne tilført ekstra penge fra Christiansborg. Det betød, at de fleste konkrete forslag på vores område forsvandt. Det var en god optakt, men desværre indeholder budgetforliget alligevel besparelser - desværre også på vores område. 

Den største besparelse er en overordnet rammebesparelse på 27,7 millioner kroner. Den er defineret som en mindre fremskrivning på budgetterne end den forventede udvikling til pris- og lønudvikling. Det vil sige, at budgetterne ikke følger med til udgifternes udvikling og dermed skal der spares. Det er uforståeligt, når kommunen samtidigt putter mindst 40 millioner kroner i kommunekassen. 

Hvor stor en del af besparelsen på de 27,7 millioner kroner som rammer de pædagogiske arbejdspladser, er ikke meldt ud endnu. Der er heller ikke sagt noget om, hvad fremskrivningen er nedsat med i procent. Men et er sikkert, vi følger udviklingen.

Der er også en besparelse, som mere indirekte kommer til at have betydning for pædagogerne. Det er en markant forhøjelse af forældrebetalingen i SFO’erne. Her “flytter” de 1 million kroner af udgiften til SFO fra kommunens regning og over på forældrene. I udgangspunktet giver det samme kronebeløb at drive SFO for, men vi ved, hvad det vil betyde for tilslutningen til SFO. Det vil uden tvivl betyde, at flere børn meldes ud, og så skal der spares. Det vil sandsynligvis også betyde en øget udgift til fripladser og så skal der spares endnu mere. 

Men værst er det for de børn og unge, vi så ikke kan nå. Enhver ved at børn og unges trivsel i den grad er udfordret. En helt ny rapport på området viser, at børn og unge trives i netop fritidsinstitutionerne. Derfor er denne besparelse tudetosset, for de skyder sig selv i foden og udgiften kommer uden tvivl senere. 

Men BUPL fortsætter dialogen med politikere og embedsfolk, så vi kan sikre, at de kender konsekvenserne af de besparelser, de laver. 

Næste step i budget 2024 er den 12. oktober, hvor anden behandlingen i kommunalbestyrelsen finder sted og herefter kommer processen med udmøntning, hvor MED-systemet skal på banen. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.