Budgetforlig i Hjørring Kommune

Der er ingen besparelser på daginstitutionsområdet, men der er til gengæld heller ingen investeringer, som får betydning på pædagogernes arbejde. Dog har man, jævnfør de gældende budget- og normeringsmodeller, tilpasset budgettet til et faldende børnetal i både dagtilbud og skole.
Pengedanske
På skoleområdet vil forligskredsen have en folkeskole, hvor flere børn kan være en del af klassefællesskabet.

I en tid hvor vi både nationalt og lokalt hele tiden bliver konfronteret med begreber og sager under overskriften “økonomisk usikkerhed”, så meldte regeringen tidligere ud, at vores nationale økonomi er sund. Det har dog minimal indflydelse på de lokale forhold, selv om regeringen har sendt ekstra penge ud til kommunerne - de har simpelthen ikke sendt nok penge.

Bager man 10 boller til en institution med 98 børn, så mætter det jo heller ikke meget!

På trods af dette, har politikerne i Hjørring Kommune formået at lave et budget, som umiddelbart på nogle områder virker balanceret, på trods af at der stadig er tænkt besparelser ind på cirka 70 millioner årligt i denne byrådsperiode.

Det er et næsten enigt byråd, som har indgået forliget, og som forligsteksten foreskriver, er der aftalt, at der ikke ændres ved teksten. Det vil sige at teksten er endelig, selv om den ikke er 2. behandlet i byrådet endnu.

For daginstitutionsområdet er der ingen besparelser, der er til gengæld heller ikke nogen investeringer, som får betydning for pædagogernes arbejde. Dog har man jævnfør de gældende budget- og normeringsmodeller tilpasset budgettet til et faldende børnetal i både dagtilbud og skole.

Det betyder dermed ikke, at alt er i skønneste orden. Der vil altid være noget at arbejde med, og det tager vi selvfølgelig med i vores videre arbejde. Vi vil gerne fastholde fokus på dagtilbudsområdets mange facetter, og ikke kun på formidlingen af minimumsnormeringer. 

På skoleområdet vil forligskredsen have en folkeskole, hvor flere børn kan være en del af klassefællesskabet. De mener, det er afgørende med mere personale og kompetencer til at støtte børns trivsel, deltagelsesmuligheder og udvikling i klassefællesskabet. Der afsættes næsten 10 millioner kroner, hvor man i folkeskolen skal udarbejde en model, så flere børn kan blive i klassefællesskabet. Hvem og hvordan opgaven skal løftes, vides derfor ikke endnu, men der er ingen tvivl om, at trivselsopgaven er i takt med pædagogernes kompetencer.

Da man sidste år indgik forlig om budgettet, var det blandt andet med opgaven at se på et strukturoplæg for dagtilbud, skole, specialundervisning og ledelse, for at finde en besparelse på 4,3 millioner kroner.

Det arbejde er nu gjort, og vil blive udmøntet i kortere skoledage på Hjørringskolen, samt dagplejen, som lægges under de to områder i dagtilbud. 

Vi ved ikke på nuværende tidspunkt, hvilken indflydelse det får for pædagogerne på Hjørringskolen, men det følger vi selvfølgelig tæt.

Spørgsmål til nyhedsbrevet kan rettes til faglig sekretær Kristian Tornby på kkt@bupl.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.