Arbejdet i de private institutioner er præget at faglighed, fællesskab og engagement.

I dette nyhedsbrev kan du læse mere om, hvad de nye overenskomster betyder for dig – hvis du arbejder et sted med overenskomst, om flere private institutioner i Nordjylland og om puljen til merit-pædagoguddannelsen.
Sparegris
De privatansatte pædagoger får det samme lønløft, som kommunalt ansatte pædagoger får

Historisk godt OK24-resultat

Hele 95 procent af de afgivne stemmer sagde ja til overenskomstresultatet, hvilket er en understregning af, at det er rigtig gode overenskomster! Tak til alle, der deltog i afstemningen om de nye overenskomster.

Det er overenskomster med en ramme på 8,8% i lønstigning og oven i får privatansatte også trepartsmidler, hvor der er overenskomst. De privatansatte pædagoger får det samme lønløft, som kommunalt ansatte pædagoger får med trepartsaftalen, nemlig 1.800 kroner mere om måneden for en fuldtidsansat brutto fordelt over tre stigninger på tre år. Det første år er lønstigningen svarende til treparten 600 kroner om måneden, første gang med lønnen 1. september, men med tilbagevirkende kraft fra 1. januar.

Der er også en række andre eksempler på forbedringer af de nye overenskomster. Barsel med løn til fædre, medmødre mm. hæves fra 7 til 10 uger for alle overenskomster, der kommer en udvidelse af lønskalaen for Frie Grundskoler, hvor starttrin 29 ændres til 30 og så tilføjes der et trin efter 15 års erfaring og pensionen hæves til 15 procent for overenskomsten for private dagtilbud.

Hvis du er ansat uden overenskomst, så gælder ovenstående forbedringer ikke automatisk for dig. Du skal selv forhandle din løn og dine vilkår. Derfor anbefaler BUPL altid, at der laves en overenskomst. Du har langt bedre ansættelsesvilkår, når du er ansat på en overenskomst, end hvis din arbejdsgiver blot følger lovgivningen. Fordelene ved at have en overenskomst gælder både din løn, løn under barsel, ferie og sygdom, og meget mere. 

Hvis du er ansat uden overenskomst, så kontakt os, hvis du har brug for hjælp eller vejledning. Vi anbefaler eksempelvis at få gennemlæst en ansættelseskontrakt inden den underskrives.

Flere private institutioner i Nordjylland 

Vi ser igen en stigning i antallet af private institutioner i Nordjylland, hvilket skyldes, at flere kommuner lukker daginstitutioner og skoler. Her i Nordjylland er langt de fleste private institutioner etableret netop som følge af, at der lukkes kommunale institutioner eller skoler.

Dette har resulteret i, at vi pt. har 162 private daginstitutioner og skoler i de nordjyske kommuner. Det er vidt forskellige institutioner, men et gennemgående udsagn fra pædagoger, som arbejder her er, at arbejdet er præget at faglighed, fællesskab og engagement.

Vi har pt. 522 medlemmer, som arbejder i en privat institution, det er omkring 10 procent af medlemmerne i Nordjylland. BUPL har fokus på at sikre gode vilkår for pædagogerne. og på det private område sikres det bedst ved, at man er omfattet af en af de private overenskomster. Du kan være med til at presse på, så der bliver lavet en overenskomst. Tal med din leder, ejer eller bestyrelse om en overenskomst. Kontakt os gerne, så hjælper vi jer videre, så din institution også får en overenskomst. 

Derfor har vi et vedholdende fokus på at lave overenskomst med de institutioner og skoler, som endnu ikke har det. 

Pulje til merit-pædagoger 

De private institutioner er også omfattet af ’Opkvalificeringspuljen’, som er en del af ”Lov om Minimumsnormeringer”. Kommunerne modtager deres andel af puljen, og de private institutioner skal have del i puljen via hjemkommunen. Hvis I har erfarne medhjælpere, opfordrer vi jer til at motivere dem og institutionen til at tage merit-pædagoguddannelsen. Læs mere om Pulje til mere uddannet pædagogisk personale (opkvalificeringspuljen) 2023-2025

Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, er I altid velkommen til at kontakte os – også hvis I har forslag til, hvad vi kan skrive om i det næste nyhedsbrev. 

Ellers vil vi blot ønske jer alle en god og velfortjent sommerferie! Nyd solen, vandet og isen – I har fortjent det! 

De bedste hilsner 

Kristian Kold, faglig sekretær, e-mail: krk@bupl.dk

Sine Dahl Carlsen, faglig konsulent – ledere, e-mail: sda@bupl.dk

Kim Sandø Larsen, faglig konsulent, e-mail: ksl@bupl.dk

BUPL Nordjylland

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.