Der manglede en bog – så den skrev Pia

En morgen i vinterferien 2019 vågnede pædagog Pia Hass med en idé om at al hendes faglige viden kunne laves om til værktøjer i et håndværkerbælte. Til kollegaer, samarbejdspartnere og forældre. Måske kunne der endda blive en bog ud af det. En bog der skulle gøre kompleks viden forståeligt. Og det kunne der. Pia Hass udgav 1. juni i år sin første bog ”Værktøjsbæltet i pædagogik.” Om at bygge stærke mennesker.”

Pia Hass med sin nye bog

Det er en stolt, Pia Hass, jeg taler med. Stolt og overvældet. Ikke bare fordi, hun sidder med et eksemplar af sin første bogudgivelse. Men fordi den er blevet modtaget, præcis som hun havde håbet. Faktisk er det gået over al forventning. 1. oplag var udsolgt inden udgivelsen. Men det bedste for Pia Hass er alle de tilbagemeldinger fra læsere, som fortæller om oplevelser med værktøjerne. Og om at de har bragt bogen i spil på arbejdspladsen i kollegagruppen som afsæt i nye rutiner og syn på børnene.

”Det jeg ville med bogen, er lykkes. Høj faglighed beskrevet i et forståeligt og meget brugbart sprog, fyldt med eksempler og gennemsyret af kærlighed til mennesker af alle slags. Det skulle være grundbogen i alt det grundlæggende for en professionel relation, som du kan læne dig ind i, så du kommer til at stå stærk i din faglighed. Til glæde for børn, unge og deres forældre, som jo er dem det hele handler om. Men hvis vi professionelle ikke trives, gør børnene det heller ikke. Og omvendt. Vores hverdag er presset og kompleks,” siger hun.

Baggrunden for at skrive bogen var, at alt for mange børn og unge mistrives. Alt for mange kollegaer rammes af stress. Alt for mange forlader pædagogfaget. Alt for mange efterlyser viden og evidensbaseret praksis, og alt for mange ryger ud af fællesskabet. Det ønskede Pia Hass at ændre på med bogen ”Værktøjsbæltet i pædagogik.”

Stærkt fagligt fundament
Pia Hass har arbejdet som pædagog i 23 år og har blandt andet arbejdet med hjemløse, på behandlingshjem for anbragte børn og unge, i almindelig børnehave og har de sidste 15 år arbejdet i folkeskolen med børn med funktionsforstyrrelser og psykosociale udfordringer, der ikke kan være i almene miljøer. Derudover har hun i 7 år lavet en familieklasse, hvor hun hjælper forældre med at hjælpe deres børn. Derfor er hendes bog også målrettet forældre.

”Jeg trækker på min viden fra de meget forskellige institutioner hver eneste dag. Jeg har oplevet, at de forskellige faggrupper har haft forskellige fagligt grundlag. Nu har jeg igennem ”Værktøjsbæltet i pædagogik” afleveret viden og værktøjer, så alle kan få et samlet fagligt fundament at stå stærkt på. Det gør mig overordentlig glad, når kollegaer, der har læst bogen kan reflektere praksis i et meget let og ikke personligt konfronterende lys,” siger Pia Hass.

Læseren kan genkende sig selv
Pia Hass bruger eksempler fra sit eget liv til at gøre værktøjerne så konkrete som muligt og i en kontekst, så læseren kan genkende sig selv.

”Alle som har stået med en række af børn ved, at det ikke er nogen nem øvelse. Når jeg skal gå sammen med min lille klasse, er jeg derfor begyndt at italesætte ikke bare, at de skal opføre sig pænt og gå ordentligt, men at vi skal over i det lyse tog og bevæge os fra A til B så venligt, vi overhovedet kan. Så smiler vi, nikker til hinanden og dem, vi møder på vores vej. Det bliver en leg. Vi har det sjovt, og vi ligner vel mest af alt noget fra en Dirch Passer film, når vi kommer gående sådan. Men vi kommer frem med humøret i behold.”

Bogen er en personlig og faglig skildring af, hvordan man omsætter pædagogisk teori til praksis. Men bogen kommer også med et bud på, hvorfor så mange børn og unge mistrives. Og endnu vigtigere, en løsning på, hvad du som læser kan gøre med pædagogikken og opdragelsen for at vende den udvikling. For selvom bogen i høj grad er en fagbog, så mener Pia, at forældre let vil kunne bruge mange kapitler som retningsgivende i den store opgave det er at bygge børn stærke.

”Jeg er bevidst gået efter, at du som læser kan genkende dig selv i eksemplerne. Den er skrevet, så du får en personlig oplevelse, samtidig med at du bliver klædt teoretisk og fagligt på. Så du kan løfte eksemplerne ind i din egen hverdag, hvor det hele hviler på baggrund af den nyeste viden inden for bl.a. pædagogik, psykologi, hjerneforskning, funktionsdiagnoser, følelsesforstyrrelser og meget andet. Som pædagog vil du finde relevans, merværdi, styrke og glæde i bogen. Den er på en gang underholdende og udviklende, men det er også en arbejdsbog og et opslagsværk, som du kan vende tilbage til og hente inspiration i,” siger hun.

Opskriften på stærke mennesker
Alle værktøjer i bæltet, hviler på en bred vifte af faglig kompleks viden og teori. Pia Hass har inddelt værktøjerne i tre kategorier:

  1. Dem som omhandler den ansvarlige i relationen. Hvordan agerer jeg selv, så der opstår størst mulig forandrings-potentiale?
  2. Dem som omhandler de personer, vi vil skabe positive forandringer for. Herunder funktionsdiagnoser og følelsesforstyrrelser, hjernens funktioner og frustrationshåndtering samt det fundament af menneskelige færdigheder, som gør os livsduelige.
  3. Drive-værktøjerne. Hvordan får vi mennesker til at træde frivilligt ind i den positive selvforstærkende livsspiral, som bringer langtidsholdbar vækst indefra?

Til slut får læseren viden om at vedligeholde sit værktøjsbælte i form af egenomsorg og hvorfor det er et særligt vigtigt område, hvis vi vil holde os selv livsglade og udviklende - på trods af hårdt arbejde og hårde vilkår.

”Jeg vover modigt at komme med opskriften på at bygge stærke mennesker. Den opskrift er jeg ikke ene om at have haft ledt efter. Nu er den lige foran dig. Med bogen ønsker jeg at sende en masse positive og handlekraftige ringe ud over et samfund, som ofte er meget presset og symptom-fokuseret. Et indspark af livskraft, håb og tillid baseret på videnskab. Værktøjsbæltet er en kærlighedserklæring til det enkelte menneske og en håndsrækning til deltagelse i fællesskabet. Værktøjsbæltet i pædagogik er den fagbog, som alle forældre ønsker deres børns fagpersoner vil læse,” lyder det fra Pia Hass.

Vil bygge bro for studerende
Bogen er også skrevet, så den kan bruges af kommende pædagoger som et afsæt til praktikkerne. Pia Hass mener, at den kan bruges som bro mellem akademisering og hverdagen for pædagogstuderende, så de bedre kan løse kerneopgaven i en meget kompleks hverdag.

”I evalueringen af vores uddannelse viste det sig, at der er et stort behov for de studerende at blive klædt bedre på til at stå ude i den virkelige verden. Det vil gøre mig overordentlig stolt, hvis jeg kan være med til at tænde faglig glød i de unge studerende, så de slet ikke kan vente med at komme ud og udøve positiv livsforandrende pædagogik. Vi pædagoger er virkelig vigtige i andre menneskers liv,” siger hun.

Salget af bogen gik over al forventning. 1. oplag var udsolgt inden udgivelsen, men det er de mange tilbagemeldinger, Pia Hass har fået fra læserne, der giver hende den største glæde.

”Det bedste er de læsere, der fortæller om deres oplevelser med at bruge værktøjerne. At de har bragt bogen i spil på arbejdspladsen i kollegagruppen som afsæt i nye rutiner og syn på børnene,” siger hun.

Hvis du ønsker at læse Pia Hass´ bog ”Værktøjsbæltet i pædagogik,” kan du bestille den ved Wadskjær forlag.

Pia Hass opfordrer alle til at skrive til hende om deres oplevelse af bogen.

 

 

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.