SFO-forringelser truer: Mor siger fra i lokalsprøjten

Aktuelt sparekatalog kan hive tæppet væk under den udvikling, som Vordingborgs fritidsområde har gennemgået siden kommunalvalget i 2021.

Hvis SFO'en bliver dyrere og dårligere, er jeg parat til at trække mine børn ud, udtaler en bekymret mor til avisen Sjællandske.
SFO-nedskæringer truer - mor til to siger fra

– Jeg vil ikke betale mere for dårligere forhold.

Sådan siger Mathilde Møllekær Madsen i onsdagens udgave af avisen Sjællandske. Som mor til to SFO-børn i Vordingborg, er hun dybt bekymret for de forhold, børnene tilbydes efter skoletid.

- Jeg arbejder selv som pædagog indenfor specialområdet, og jeg ser børn med angst og ensomhed, fordi de ikke har haft adgang til fællesskaber, siger hun i Sjællandske-artiklen med henvisning til det trivselsfremmende arbejde, som SFO'erne står for.

Sparecocktail fører til udmeldelser
Baggrunden for moderens opråb er, at Vordingborgs byråd i disse dage skal tage stilling til en lang række forslag i et sparekatalog udarbejdet af rådgivningsfirmaet BDO. På SFO-området foreslås en sparecocktail bestående af højere forældrebetaling, ringere normeringer og kortere åbningstider. Gennemføres det hele, må man forvente en lavine af udmeldelser.

- Jeg vil gerne betale mere, hvis pengene går til SFO-området, men ikke hvis tilbuddet bliver forringet. Det er i forvejen ikke godt nok, lyder det videre fra Mathilde Møllekær Madsen i avisen.

Langt fra valgkampens løfter
Siden kommunalvalget i efteråret 2021 har der ellers blæste positive vinde på SFO-området i Vordingborg. 

Inden valget kæmpede kommunens fritidstilbud med normeringer på 1:33, dvs. en voksen til 33 børn, hvilket var blandt landets ringeste. Efter valget besluttede byrådet at forbedre normeringerne til de nuværende 1:25 i lyset af den udbredte mistrivsel blandt børn og unge.

Et normeringsgennemsnit på 1 voksen til 25 børn, som er gældende i dag, er heller ikke nogen dans på roser. Det er også langt fra de 1:15, som borgmester Mikael Smed (S) fik luftet som ambition op til valget i 2021 (til TV2 Øst her), men det er mere tåleligt end tidligere tiders regulære opbevaring.

Sparekatalog foreslår 1:30
En ting er sikkert. Hvis de aktuelle spareforslag gennemføres, vil det være et kraftigt tilbageslag for fritidsområdet og for børnenes trivsel. Oveni øget forældrebetaling og forkortede åbningstiderne foreslår BDO-rapporten normeringer på 1:30 i SFO'erne.

– Det er vanvittigt ærgerligt, hvis vi kommer tilbage til status quo fra før forbedringerne, når både vi og politikerne har arbejdet for at ændre det, men især fordi det går ud over børnenes trivsel i fritiden, siger Thomas Riis-Andersen, faglig sekretær i BUPL Sydøst, og tilføjer.

- Der har været politisk opmærksomhed på området, og vi har kunnet se, at Vordingborg Kommune stille og roligt har haft det rigtige fokus. Nu står vi så i en situation, hvor det er i fare.

Han understreger, at pædagogerne gør alt, hvad de kan.

– Der foregår rigtig mange gode ting i SFO’erne, men man hjælper dem ikke med det her. De betingelser, man giver pædagogerne, giver ikke mulighed for at udføre et ordentligt kvalitativt arbejde, siger Thomas Riis-Andersen til Sjællandske.
 

  • Du kan læse Sjællandskes artikel her (kræver dog abonnement).
  • Har du spørgsmål til sagen, kan du kontakte en af vores fagligt valgte på fritidsområdet i Vordingborg. Se her.

     

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.