Liselotte er relationsekspert på ældreområdet 

I et nyt forskningsprojekt undersøger Professionshøjskolen Absalon, hvordan pædagogers faglighed spiller ind på ældreområdet. Forskergruppen inviterer nu interesserede BUPL-medlemmer med til en afslutningsworkshop den 31. august.

Jeg skaber rum, som er rare at være i for de ældre, siger pædagogen Liselotte Hegelund Petersen, en af deltagerne i forskningsprojektet.
Liselotte Hegelund Petersen, pædagog i den udkørende ældrepleje i Næstved
Det har været rart at høre, at jeg ikke er den eneste, der ofte føler mig som en solist, siger Liselotte Hegelund Petersen om den netværksgruppe, som forskerne har faciliteret.

- Jeg landede i det som en giraf blandt løver.

Sådan beskriver pædagogen Liselotte Hegelund Petersen sin hårde start, da hun i 2018 valgte at skifte jobbet som børnehaveklasseleder ud med stillingen som udkørende pædagog i Næstved Kommunes ældrepleje.

Som eneste pædagog i en personalegruppe domineret af sundhedsfaglige var hendes faglighed pludselig i kraftigt mindretal. Det kunne mærkes, fortæller den garvede pædagog.

- I starten skulle jeg virkelig kæmpe for min faglighed. Jeg fik kommentarer, der gik på, at man godt kunne se, at jeg ikke var sundhedsfagligt uddannet, men i dag virker det til, at man er ved at indse, at pædagoger kan gøre en stor forskel for de ældre, siger Liselotte Hegelund Petersen.

Sætter fagligheden på landkortet
Det er stadig et fåtal af landets pædagoger, der har bevæget sig ind på ældreområdet, men tallet er stigende, vurderer Randi Andersen. Hun er docent på Professionhøjskolen Absalon og leder den forskningsgruppe, som er i fuld gang med at afdække området.

- Målet er at blive klogere på, hvordan pædagogfagligheden kan bruges på ældreområdet. Vi skal så at sige have det på landkortet i faglig forstand, og man kan vel sige, at Liselotte og kompagni er en slags pionerer, siger Randi Andersen.

Deltag i workshop den 31. august

Forskergruppen, der afdækker pædagogfagligheden på ældreområdet, har hidtil gennemført interview, feltstudier og netværksmøder. Nu inviteres en lidt større kreds til afslutningsworkshop.

Workshoppen foregår den 31. august på Absalon i Næstved, og der vil være plads til 30 interesserede BUPL-medlemmer.

Der vil oplæg fra forskerne, fra ledere på området og fra et par af de pædagoger, der til daglig arbejder på ældreområdet. Derefter deles deltagerne op i grupper under forskellige temaer.

Tilmeld dig her (udløbet)

Man kan vel sige, at Liselotte og kompagni er en slags pionerer

Randi Andersen, forsker fra Professionshøjskolen Absalon.

Tiltrængt sparring i netværk
Sammen med sine forskerkolleger faciliterede Randi Andersen en række netværksmøder i løbet af foråret. Her havde Liselotte Hegelund Petersen og otte andre pædagoger på ældreområdet mulighed for at diskutere og analysere forskellige aspekter af deres arbejde.

Netværket har i sig selv været tiltrængt, forklarer Liselotte Hegelund Petersen.

- Det har været rigtig rart at høre, at jeg ikke er den eneste, der ofte føler mig som en solist. Netværksgruppen har været en stor gave til mit arbejde, siger hun og uddyber:

- Udviklingen fra, at jeg skulle kæmpe for min faglighed, til i dag, hvor jeg dagligt kan se, at min faglighed gør en stor forskel, deler jeg totalt med de andre i netværksgruppen. Endelig var der et forum, hvor nogen syntes, at det var interessant at tale om.

Netværksgruppe med pædagoger på ældreområdet faciliteret af Professionshøjskolen Absalon


På opdagelse i det enkelte menneske
Selvom man som pædagog kan føle sig som en solist på ældreområdet, er der også fordele ved at arbejde i en sektor, hvor man er lidt på udebane. Det giver en større bevidsthed om egen faglighed, forklarer Liselotte Hegelund Petersen.

- Jeg er i hvert fald blevet bekræftet i, at jeg er virkelig god til at arbejde med mennesker og til at skabe de her rum, som er rare at være i, siger hun og uddyber:

- Jeg bliver af og til sendt ud til problematiske borgere, der nægter en masse ting. Her starter jeg med at gå på opdagelse i det enkelte menneske. Jeg anlægger et borgerperspektiv for at kunne opbygge en relation, og derfra kan motivationsarbejdet starte.

- For mig er det uendeligt interessant at gå på opdagelse i den livsvisdom, de ældre ligger indemed. Typisk har den ældre nogle basale plejebehov, som skal dækkes, men derudover har borgeren også behov af mere psykologisk karakter, og dem har vi pædagoger øje for, siger Liselotte Hegelund Petersen.

Menneskelighed i øjenhøjde
Med sin store fascination for de ældres livserfaring er det tydeligt, at Liselotte Hegelund Petersens arbejdsliv er havnet på den helt rigtige hylde, og så hjælper det også på arbejdsglæden, at pædagogfagligheden "bonger ud ved kasse 1", som hun selv beskriver det.

- Det er ikke altid let at komme ind i folks hjem. Mange ældre synes, at det er grænseoverskridende og svært, men når de mødes af menneskelighed i øjenhøjde, kan man få sat en god proces i gang.
- Jeg plejer at sige, at vi pædagoger arbejder i processer. Vi kan ikke få det hele at vide på et besøg. Vi må samle lidt op hist og pist. Med tiden kan vi stykke et helt billede sammen og grundlægge en frugtbar relation, forklarer hun.

Forskerne runder forløbet med netværksgruppen af med en afslutningsworkshop den 31. august på Professionshøjskolen Absalon i Næstved, og her er interesserede BUPL-medlemmer også velkomne til at deltage. Læs mere og tilmeld dig her. (udløbet)

Jeg anlægger et borgerperspektiv for at kunne opbygge en relation, og derfra kan motivationsarbejdet starte

Liselotte Hegelund Petersen, udkørende pædagog i Næstved Kommunes ældrepleje

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.