"Det er noget af det ældste, vi har læst, og selv dengang var legen afgørende"
- Pædagogerne ranker ryggen, når de bliver mindet om fagets historie, siger barndomsforsker Line Togsverd, som var aftenens tovholder og ordstyrer.

Stemningen er afslappet omkring de opsatte caféborde og maverne fyldte af buffet, sodavand, kaffe og kage. Det er tirsdag aften i foyeren på Nykøbing F. Teater, og fyraftensmødet har netop taget hul på sin tredje time.
Aftenens tovholder, barndomsforsker Line Togsverd, har givet de cirka 40 fremmødte pædagoger en indflyvning til projekt 'Revitalisering af barndomspædagogikken' og taget dem igennem to runder med gruppedrøftelser.
Drøftelserne centrerer sig om en bunke kort med citater om børneopdragelse og børnesyn fra forrige århundrede - enkelte helt tilbage fra 1800-tallet. Nu er det blevet tid til plenum, efter at hver gruppe har vendt og drejet stribevis af gamle citater for til sidst at blive enige om deres favorit.

Togsverd tager ordet, mens enkelte grupper lige skal have aftalt, hvem der læser det udvalgte citat højt for forsamlingen.
- Det var tydeligt, at I lige skulle smage på ordene i starten, lyder det fra forskeren.
- Sproget er lidt gammelt og mærkeligt i flere af citaterne, men alligevel ender I med at tale om egen praksis, og det er det, der er så fedt ved at drøfte de her gamle citater. De er stadig aktuelle, fortsætter hun.

En pædagog fra første gruppe læser et udvalgt tekststykke højt. Det drejer sig om et citat fra 1915 af Anna Wulf, som argumenterer for, at der også ligger en økonomisk investering i at undgå "sammenstuvning af børn."
- Vi er overraskede over, at man allerede dengang havde øje for kvalitet, og at god pædagogik - eller opdragelse, som man nok kaldte det dengang - er en vigtig investering i fremtiden, siger en fra gruppen.

En anden gruppe har med afsæt i et af de gamle citater haft en længere snak om det, at børn skal lære at vente, og hvorfor det er ekstra vigtigt i dag, hvor smartphones og iPads har minimeret ventetiden.

En tredje gruppe har udvalgt et citat helt tilbage fra 1885. Det beskriver børnehaven som et lille samfund, der skal forberede barnet på det store samfund. En fra gruppen tilføjer, at citatet også fremhæver den vigtige dannelse via fri leg, bare uden at bruge ordet 'leg'.
- Det er noget af det ældste, vi har læst, og selv dengang var legen afgørende, siger pædagogen.

Aftenens ukronede vinderkort må gives til et uddrag skrevet af Anne Marie Nørvig i 1943, fordi det som det eneste er blevet valgt af to grupper.
En pædagog fra den ene gruppe mener, at vi sidder med "anerkendelsens vugge" i hånden, mens den anden gruppe er imponerende over Nørvigs fremsyn med sit fokus på det enkelte barns behov.
- Citatet siger noget vigtigt om forholdet mellem fællesskab og individ, som stadig er gældende. Barnet skal have opbygget sit eget indre stillads i stedet for at bygge sit stillads op på ydre ting, og det har aldrig været vigtigere, lyder det fra gruppen.

Det er blevet tid til at runde af. Der er bred enighed i forsamlingen om, at det var inspirerende at vende de gamle tekster, når man lige havde fået lirket sproget op og udvundet dets mening.
- Det er dejligt at få lov at nørde sit fag på den her måde. Det er der sjældent tid til på vores personalemøder, hvor det meste går op i planlægning og praktik, lyder det fra en pædagog i salen.

Line Togsverd har rejst land og rige rundt med sit pædagoghistoriske værksted i anledning af BUPL's 50 års jubilæum, og hver eneste gang har hun bemærket, hvordan pædagogerne ranker ryggen i mødet med professionens såkaldte formødre.
- Vi må ikke glemme vores historie. Når vi gør det, bliver vi også nemmere at spænde for læringsdagsordener og målstyring af forskellig art, så det her handler også om at styrke rygraden i professionen, siger Togsverd og tilføjer:
- Jeg kan se stoltheden vokse, når jeg afholder værkstederne.
BUPL Sydøst takker Line Togsverd og de fremmødte for en spændende aften!