Sydjyske pædagoger står alene med store børnegrupper

To ud af tre pædagoger i sydjyske vuggestuer og børnehaver oplever på en tilfældig dag at stå alene med den samlede børnegruppe. Det viser den seneste vilkårsundersøgelse fra pædagogernes fagforening BUPL.
voksen med børnegruppe

67 procent af de sydjyske pædagoger i vuggestuer og børnehaver var i en periode af dagen alene med den samlede børnegruppe, senest de var på arbejde. Der var tale om børnegrupper, som i gennemsnit var væsentligt større end de anbefalede minimumsnormeringer, og det vækker bekymring hos BUPL Sydjylland.

Alenetid skaber utryghed og frustration

”Det er klart, at når man står alene med ansvaret for en stor børnegruppe – ofte med helt små børn – så bliver det ren brandslukning. Hvis man har et grædende barn på armen, kan man ikke samtidig hjælpe et andet barn med at få tøj på og løse en konflikt for et tredje barn ovre i hjørnet. Det siger sig selv. Meget alenetid skaber derfor utryghed hos børnene og stress og frustration hos pædagogerne,” siger formand for BUPL Sydjylland Jonna Jul Gudmundsen.

Den lokale formand ser undersøgelsen som et klart billede på, at virkeligheden ude i daginstitutionerne ofte er et godt stykke fra de normeringer, som forældrene både ønsker og forventer.

”Vi kan jo se, at mange pædagoger i hverdagen er alene med børnegrupper, der langt overstiger 1:3 og 1:6. Derfor skal vi huske, at minimumsnormeringer dels kun er en bund og dels bare er tal på et papir. Det er langt vigtigere, hvordan hverdagen er ude i institutionerne, og her har kommunerne stadig et stort arbejde foran sig for at skabe gode og trygge rammer for børnene,” siger Jonna Jul Gudmundsen.

Mangler tid til udsatte børn

Også andre resultater fra undersøgelsen vidner om en presset hverdag i de sydjyske daginstitutioner. Mere end hver femte pædagog oplever, at der ikke er tilstrækkelig tid til at arbejde med børnenes trivsel og udvikling, og over halvdelen siger, at der ikke er tid nok til at arbejde med de udsatte børn.

”Når mere end hver anden pædagog oplever ikke at have tilstrækkelig tid til at arbejde med børn i udsatte positioner, så er det altså alvorligt. Pædagoger har netop fagligheden til at hjælpe sårbare børn med at trives, vokse og udvikle sig, men det kræver tid og ressourcer. De her svar fra pædagogerne må være et opråb til politikerne i de sydjyske kommuner,” siger Jonna Jul Gudmundsen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.