Sønderborg: Sparekatalog med alvorlige konsekvenser

BUPL Sydjylland ser med dyb bekymring og stor frustration på Sønderborg Kommunes handlekatalog, der lægger op til voldsomme besparelser på børne- og ungeområdet.
Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen
Næstformand i BUPL Sydjylland Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen har stor forståelse for, at kommunen mangler penge til specialområdet. Løsningen er bare ikke at tage midler fra det almene dagtilbud og tidlig indsats.

BUPL Sydjylland har netop sendt høringssvar til Sønderborg Kommunes Børne- og Uddannelsesudvalg, som i et handlekatalog lægger op til at skulle spare knap 35 millioner kroner på børne- og ungeområdet i 2024 – og endnu mere de kommende år.

”Det er voldsomt, og der er slet ingen tvivl om, at det vil få alvorlige konsekvenser, hvis det bliver vedtaget. Vi er inde at røre ved kerneområdet og selve det fundament, kommunens børn og unge skal stå på,” siger næstformand i BUPL Sydjylland Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

Det enkelte barn betaler prisen

Hun har stor forståelse for, at kommunen har haft øgede udgifter til det specialiserede område, og at der derfor mangler penge. Løsningen er bare ikke at tage midlerne fra det almene dagtilbud og den tidlige indsats.

”Når man forringer normeringen i børnehaver og vuggestuer og skærer ned på tidlige indsatser, så sparer man måske nok nogle penge på kort sigt. Men det enkelte barn, som ikke får tilstrækkelig pædagogisk støtte tidligt i livet, betaler jo en høj pris. Desuden har det den konsekvens, at kommunen senere skal bruge flere penge på specialindsatser. Så i længden er der tale om meget dyre besparelser,” siger Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

Færre vikarer vil presse institutionerne

I høringssvaret udtrykker BUPL Sydjylland blandt andet bekymring i forhold til kommunens normering. Faktisk er Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen i tvivl om, hvorvidt Sønderborg Kommune fra 2024 vil kunne leve op til minimumsnormeringerne, hvis alle spareforslag vedtages.

”Fx vil man nedlægge sygdomspuljen og forringe muligheden for vikardækning. Det betyder, at det tilbageværende personale skal løbe stærkere og får en yderligere presset hverdag, og så øger vi risikoen for stress og sygdom. Dermed bliver der endnu færre medarbejdere til at løfte kerneopgaven. Det er jo en ond cirkel.”

Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen påpeger, at dårligere normeringer både giver et presset arbejdsmiljø og vil gøre det vanskeligere at fastholde og rekruttere dygtige pædagoger til kommunes institutioner.

Derfor råber vi op

”For børnene betyder besparelsen, at der bliver færre voksne i dagligdagen, som har uddannelsen og kompetencerne til at understøtte deres udvikling og trivsel. Og hvis børnene ikke får den nødvendige og fagligt kvalificerede omsorg tidligt, så bliver det igen dyrt på længere sigt. Det er derfor, vi råber op,” siger hun.

BUPL Sydjylland har på vegne af personale og forældre anmodet om at se de beregninger på normeringsområdet, der ligger til grund for kommunens handlekatalog.

I høringssvaret forholder BUPL Sydjylland sig også kritisk til kommunens planer om at spare på inklusion og tidlig indsats i skole og dagtilbud samt at skære ned på det pædagogiske arbejde i skolerne.

Læs hele BUPL Sydjyllands høringssvar her: 

Har du spørgsmål til høringssvaret, er du velkommen til at kontakte FTR i Sønderborg Kommune Linda Kock liko@bupl.dk eller næstformand i BUPL Sydjylland Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen mts@bupl.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.