Puds lige børnebrillerne, politikere!

BUPL Sydjylland har sendt en hilsen til samtlige byrådspolitikere i de 12 sydjyske kommuner. Budskabet er klart: Husk børne- og ungeområdet.
Briller med billede af basketball-spillende pige i højre brilleglas samt en barnehånd med en mariehøne i vesntre brilleglas

I de første uger af 2022 uge har BUPL Sydjylland sendt en hilsen til samtlige nye byrådspolitikere i de sydjyske kommuner. I brevet lægger fagforeningen op til dialog og samarbejde – særligt med politikerne i de nye børne- og ungeudvalg.

Under valgkampen var børne- og ungeområdet kernestof for både vælgere og politikere. Og det vil BUPL Sydjylland gøre alt for at holde politikerne fast på i den valgperiode, der venter.

”Vi har sendt en klar opfordring til politikerne om at huske børnebrillerne og gerne pudse dem en ekstra gang, inden de tager fat. Det er nu, de kan gøre en forskel og sørge for, at der er de nødvendige ressourcer til at skabe trivsel og fællesskab for alle børn og unge,” siger formand for BUPL Sydjylland Jonna Jul Gudmundsen.

 

Fire vigtige mærkesager

I brevet til politikerne peger BUPL Sydjylland på fire centrale opgaver for politikerne:

  • Bedre end minimum
    Loven om minimumsnormeringer i daginstitutioner sikrer en vigtig bund, men det er – som navnet siger – kun et absolut minimum. Kommunerne bør have ambitioner om at bygge ovenpå, så der ikke bare er minimumsnormeringer, men gode normeringer.
  • Bedre kvalitet i fritidsinstitutioner
    Også de større børn har behov for voksenkontakt og fællesskaber, når skoledagen slutter. Derfor er et kvalitetstilbud i fritiden helt afgørende for børnenes trivsel og sociale udvikling. Pædagoger i SFO’er oplever ofte at stå alene med meget store børnegrupper, og det er derfor nødvendigt at løfte fritidsområdet og sikre bedre normeringer.
  • Højere pædagogandel
    Vores børn skal ikke bare ’passes’, når de kommer i vuggestue, børnehave eller SFO. De skal vokse og udvikle sig, blive til noget og til nogen. Pædagoger har en uddannelse, som gør, at de kan sikre børns trivsel, læring og udvikling og tage særligt vare på sårbare og udsatte børn. Derfor bør det være et mål for alle kommuner at øge andelen af pædagoger i institutionerne.
  • Rekruttering til pædagogfaget
    Rekrutteringskrisen på velfærdsområdet rammer også hårdt på børne- og ungeområdet. Allerede nu er det i alle de sydjyske kommuner vanskeligt at rekruttere tilstrækkeligt med kvalificerede pædagoger og ledere. Det SKAL der gøres noget ved. Både rekruttering og fastholdelse kræver styrkelse af pædagogernes arbejdsmiljø, løn og vilkår.
     

Appel om corona-opbakning

Desuden har BUPL Sydjylland appelleret til, at de kommunale politikere i en presset corona-situation bakker pædagoger og ledere op på alle de måder, de overhovedet kan.

”Smittetallene er flere steder meget høje, og der er et stort pres på mange dag- og fritidsinstitutioner. Nogle steder endda et massivt pres. Derfor er det vigtigt, at vi står sammen om opgaven. For det er en fælles udfordring og et fælles ansvar at sikre tryghed og ordentlige arbejdsvilkår for vores frontpersonale,” siger Jonna Jul Gudmundsen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.