Kolding: Folkeskoler er sparet i sænk – akut behov for handling
Folkeskolen i Kolding Kommune er under stærkt pres, og der er akut behov for handling.
Vi oplever fx, at det er blevet sværere at rekruttere personale til skolerne, samtidig med at sygefraværet blandt lærere og pædagoger stiger. Vi oplever, at flere elever søger mod privatskoler eller flytter rundt mellem folkeskolerne, fordi de ikke føler sig mødt og set, der hvor de er. Og vi oplever, at et stigende antal forældre ser kritisk på folkeskolen. Desuden vurderer over halvdelen af pædagogerne på skoleområdet i Kolding Kommune ifølge BUPL’s seneste vilkårsundersøgelse, at flere børn er i mistrivsel.
Forkælede pædagoger og sarte børn?
Det kan der naturligvis være mange årsager til. Er det måske, fordi lærere og pædagoger er blevet mere kræsne og forkælede? Er det forældrene, der er blevet hurtigere på aftrækkeren til at flytte deres børn eller indgive en klage, når de små poder møder modgang? Eller er børnene bare blevet mere sarte? Det er selvfølgelig alt sammen muligheder. En anden og måske mere nærliggende forklaring kunne være, at folkeskolen i Kolding Kommune simpelthen er sparet i sænk og ikke har de nødvendige rammer og ressourcer til at møde personale, forældre og særligt børnene i deres behov og hjælpe dem, der har udfordringer.
Klar bundplacering til Kolding
Folkeskolen i Kolding Kommune havde tidligere høj prioritet politisk og blev finansieret derefter. Dette er ikke længere tilfældet. Uanset kildemateriale ligger Kolding blandt de kommuner i landet med den laveste økonomiske prioritering af folkeskolen.Faktisk giver nøgletal fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet en absolut bundplacering til kommunen, når det handler om at prioritere midler til folkeskolen. Således ligger Kolding Kommune nummer 98 ud af 98 kommuner på listen over udgifter per elev i folkeskolen i 2023.
I sammenligning med flere omkringliggende kommuner er skolevæsenet i Kolding underfinansieret med omkring 100 mio. kr., og det siger sig selv, at de tildelte ressourcer langt fra hænger sammen med de krav og forventninger, der stilles til skolerne. Tidligere blev kommunen hjulpet af, at daginstitutionerne havde så høj en kvalitet, at de yngste børn kom velstimulerede og læringsparate ind i skolens mindste klasser. Dette fundament er kommunen desværre også ved at sætte over styr med dårligere normeringer i institutionerne.
BUPL vil gerne løfte skole- og fritidsområdet
Vi er derfor nødt til at spørge de ansvarlige politikere: Er ovenstående virkelig den folkeskole, I ønsker i Kolding Kommune? Hvordan passer den nuværende økonomi med de løfter om flere ressourcer til folkeskolen, I kom med under valgkampen? Og er I klar til at stå på mål over for de forældre – og særligt de børn – som betaler prisen? Hvis I derimod ønsker at skabe en bedre skole i kommunen, så står vi i BUPL Sydjylland, Kolding Lærerkreds og Skolelederforeningen i Kolding meget gerne til rådighed med sparring og ideer til, hvordan vi sammen kan løfte skole- og fritidsområdet i Kolding Kommune.
Debatindlægget blev bragt i JydskeVestkysten 29. april 2023: Folkeskoler er sparet i sænk – akut behov for handling
Avisen bragte desuden en artikel på baggrund af debatindlægget: Skoleledere, lærere og pædagoger retter kras kritik mod skolevæsenet i Kolding: - Vi har en folkeskole, der er tæt på opløsning