Formand for BUPL Sydjylland: Bevar store bededag

BUPL Sydjylland er modstander af regeringens forslag om at fjerne en helligdag. Der er andre - og bedre - veje, hvis man gerne vil have pædagoger og ledere til at arbejde mere, siger formand.
Ulla Koustrup

Regeringens forslag om at sløjfe store bededag møder massiv modstand fra oppositionen og store dele af fagbevægelsen. I BUPL Sydjylland er der heller ingen tvivl: Store bededag skal bevares!

”Jeg synes, det er problematisk at fjerne en helligdag. Danskerne arbejder i forvejen rigtig meget, og mange pædagoger og ledere har et krævende arbejdsmiljø. Derfor er jeg slet ikke i tvivl om, at hver eneste fridag er vigtig og værdsat,” siger formand for BUPL Sydjylland Ulla Koustrup.

Hun peger på, at en inddragelse af store bededag også vil gå ud over børn og unge i daginstitution, skole og SFO.

Helligdagene giver børn og forældre et pusterum med tid til nærvær og samvær. Og det er altså vigtigt – både for familielivet og for arbejdslivet.

”Mange børn er i forvejen i institution i rigtig mange timer, hvis deres forældre arbejder fuld tid og måske ovenikøbet har transport. Helligdagene giver børn og forældre et pusterum med tid til nærvær og samvær. Og det er altså vigtigt – både for familielivet og for arbejdslivet. De to ting  hænger tæt sammen, og hvis man trives det ene sted, gør man også det andet.”

Man får ikke flere pædagoger ved at fjerne en helligdag

Ulla Koustrup anerkender regeringens ønske om at øge arbejdsudbuddet, men hun er helt uenig i måden at gøre det på.

”Vi har brug for flere pædagoger og ledere, men det får man altså ikke ved at fjerne en helligdag. Det gør man ved at hæve lønnen og tage hånd om arbejdsmiljøet, så der er tid til at løfte opgaven og plads til faglig fordybelse. Det kunne få flere til at gå op i tid, og flere ville kunne holde til et langt arbejdsliv som pædagog. Desuden ville det blive endnu mere attraktivt at tage en pædagoguddannelse,” siger Ulla Koustrup.

Ekstra åbningsdag vil forringe normeringer

Regeringen har meldt ud, at medarbejdere vil blive kompenseret og få fuld løn, hvis de fremover skal arbejde på store bededag.

“Men uanset løn og kompensation, så er det ikke et forslag, vi umiddelbart kan støtte. Normeringerne i daginstitutionerne bliver jo heller ikke bedre af, at man får en ekstra åbningsdag,” siger Ulla Koustrup.

Formanden for BUPL Sydjylland påpeger, at emner som arbejdstid, løn og vilkår skal være en del af overenskomstforhandlingerne. Folketinget har dog ret til at afskaffe helligdage uafhængigt af, hvad arbejdsmarkedets parter mener. Det kræver blot et flertal i Folketinget.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.