Dialogværktøj til inklusion, mellemformer og specialpædagogiske indsatser

Der er en stigning i antallet af børn, som har behov for en særlig pædagogisk indsats i både almene og specialiserede tilbud. Og både ledere og pædagoger skal have øje på rammerne for inklusion, mellemformer og specialpædagogiske indsatser. BUPL Storkøbenhavn har udfærdiget et dialogværktøj - en slags tjekliste - der kan understøtte både igangsætning og evaluering.
inklusion

Af Morten Petersen, professionskonsulent i BUPL Storkøbenhavn

Der er en stigning i antallet af børn, som har behov for en særlig pædagogisk indsats. Det er en tendens vi ser i både i det almene dagtilbud, i skolen og i fritiden, men også i mere specialiserede tilbud. Vi oplever også, at kompleksiteten i børnenes udfordringer øges. Derfor gennemførte BUPL Storkøbenhavn i 2022 en grundig afdækning af pædagoger og lederes oplevelse af arbejdet med inklusion. Med afdækningsprojektet fik vi sat spot, hvad det er for organisatoriske forhold, der skal være til stede for at kunne lykkes med inklusion og specialpædagogiske opgaver.

I forbindelse med formidlingen af undersøgelsen, oplevede vi efterspørgsel på et konkret produkt til brug i praksis, nemlig et dialogværktøj (en slags tjekliste) for mellemformer, inklusion og specialpædagogiske indsatser. 

Ideen med værktøjet er stille en række spørgsmål omkring de organisatoriske forhold, der er nødvendige for at lykkes bedst muligt med en specialpædagogisk eller inklusionsindsats. Dermed kan man få blik for nogle af de spørgsmål og samtaler, der kan være nyttige at have, når man igangsætter et nyt tilbud, men også i evalueringen af eksisterende tilbud. 

Der er seks overordnede temaer i værktøjet: Formål og pædagogiske mål, organisering og ledelse, løn og vilkår, fysiske rammer, vidne og kompetencer, samt økonomi og normering. 

Vi håber, at værktøjet kan hjælpe i nogle af de vanskelige processer og udfordrende opgaver, der kan komme, når flere børn har særlige behov og/eller er i en udsat position. Det er helt konkret vores håb, at værktøjet kan hjælpe ledere med at afklare vilkår og pege på nogle af de ting der skal styr på sammen med forvaltning, i MED/TRIO eller lokalt -  og når vi skal inkludere flere og lave nye (special)pædagogiske tilbud, eller mellemformer.

Download dialogværktøjet/tjeklisten.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.