Budgetforlig i Vallensbæk Kommune

Så er der indgået budgetforlig i Vallensbæk for 2024-27 . Og der er flere forhold vi vil være særligt fokuserede på i den kommende tid. Vi mangler f.eks. at se minimumsnormeringer i dagsinstitutionerne, og vi er bekymrede for, at forældre nu selv skal betale for mad i vuggestuerne. Dertil kommer besparelser på ungdomskole- og klubområdet og en ny distriktsledelsesmodel.
budget

BUPL Storkøbenhavn har følgende bemærkninger til Vallensbæk Kommunes, for nuværende, budgetforlig for 2024-2027.

 

Vi mangler at se minimumsnormeringer i daginstitutionerne?
Fra 2024 træder lovgivningen om minimumsnormeringer i daginstitutionerne i kraft. Det følger af loven, at kommunalbestyrelsen skal sikre, at der er mindst 1 pædagogisk personale pr. 3 vuggestuebarn og 1 pædagogisk personale pr. 6 børnehavebarn. Budget 2024 bør derfor som minimum sikre, at Vallensbæk Kommunes daginstitutioner efterlever lovgivningen, efter de retningslinjer, der er for hvordan minimumsnormeringer opgøres.  Når vi ser på det aktuelle budgetniveau i Vallensbæk, inkl. det forhøjede bloktilskud, så er der stadigvæk ikke budgetteret økonomi nok til at efterleve lovgivningen. 

Vi medgiver, at Danmarks Statistiks tal (de nyeste er fra 2021) indikerer, at Vallensbæk er relativt tæt på, men i disse tal indgår timer fra den ekstraordinære covid19-indsats, hvor der indgår vikarer finansieret af sygedagpenge, samt de ”flere-timer” det konkret gav, da man ikke kunne rekruttere pædagoger nok og derfor ansatte ikke uddannet personale. 

Efter vores vurdering bør et højt sygefravær og rekrutteringsvanskeligheder ikke være budgetforudsætninger for at sikre minimumsnormeringer i Vallensbæk. 

Vi opfordrer derfor til, at der enten kommer et supplerende budgetforslag eller en selvstændig politisk sag, hvortil der tilføres de tilstrækkelige midler, således at det kan godtgøres, at der i 2024 vil være budget til minimumsnormeringer.

 

Øget forældrebetaling af frokostordning i vuggestuerne
Vi ser med bekymring på forslaget om at vuggestuemad ikke forsat skal være en integreret del af vuggestuetilbuddet i Vallensbæk. Lovændringen, der i sin tid skulle sikre, at også børnehavebørn ville få et sundt frokostmåltid, har mange steder i landet haft den utilsigtede virkning, at der nu er vuggestuebørn, der ikke får det. Den tendens synes vi ikke Vallensbæk skal tilslutte sig. Situationen med usikkerhed omkring forældrenes tilslutning til madordningerne er ikke hensigtsmæssig i forhold institutionernes mulighed for at opbygge sunde og pædagogiske miljøer og traditioner omkring måltidet og madkulturen til gavn for børnenes sundhed og udvikling og fremtid.

 

Nedlæggelse af den nuværende distriktsmodel 
Vi har desværre ikke været en del af evalueringen, hvorfor det kan være svært at gennemskue ”mellemregningerne” i forhold til konklusionen.

DOG ser vi frem til at være med til at implementere en ny model, hvor der vil være et fornyet fokus på den pædagogiske faglighed i dagtilbuddene, hvor vi ser muligheder for, at en ny dagtilbudschef kan styrke denne. I SFO/indskoling er det ligeledes væsentligt at en ny ledelseskonstruktion rummer pædagogfaglig ledelse.

Når ærindet i en ny ledelseskonstruktion er at styrke den pædagogiske kvalitet i dagtilbuddene må en forudsætning i en nyansættelse være, at vedkommende er rundet af pædagogfaglig uddannelse og praksis. Samtidig bør kommunen i forbindelse med en ny ledelsesstruktur og kompetencefordeling ”genbesøge” de ledelsesmæssige/styringsmæssige ansvarsfordelinger i dagtilbuddene.

En nedlæggelse af distriktsledelsesmodellen betyder ligeledes en ændring i styrelseskæden på SFO/indskoling, hvor vi hermed påpeger, at en forudsætning for et fortsat stærkt SFO/indskolingstilbud til børnene i Vallensbæk er, at der er pædagogfaglig ledelse i et ligeværdigt samarbejde med skolelederen.

Vi vil meget gerne være med til at kvalificere den kommende ”Ledelses/skole/SFO/indskolings/struktur”, ligesom vi i sin tid bidrog med bemærkninger til distriktsmodellen. 

 

Klub-ungdomsskole
Besparelsen på ungdomsskolen, juniorklub og ungdomsklub i forbindelse med ny tildelingsmodel er ganske voldsom set i forhold til den samlede økonomi på området – ikke mindst hvis besparelsen helt eller overvejende (det er lidt svært at læse ud af forslaget) ligger på klubaktiviteten. Fritidsområdet for folkeskolens mellemste og ældste trin er vigtigt for at fremme trivsel og styrke børn og unges relationer og sociale kompetencer. Derfor er det også relevant at adressere, når der er problemer med om fritidstilbuddene i tilstrækkeligt omfang anvendes, men i stedet for en kraftig reduktion i budgettet kunne man undersøge muligheden for at (gen)forankre juniorklubberne i SFO-regi og dermed give mulighed for et tættere samspil med SFO, klub og skole og en bedre overgang fra SFO til juniorklub.

 

Brigitte Christensen, faglig sekretær i BUPL Storkøbenhavn og Magnus Falkedal Iversen, fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Vallensbæk.

 

Vallensbæk Kommunalbestyrelse har indgået forlig om budget 2024-27.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.