TR fra Sorø tæt på at vinde hædersprisen som Årets TR
Camilla Meyer Jørgensen har været TR på Stenlille Skole siden foråret 2020. Corona, skolereformer, lederskift, lokalpolitiske dispositioner og evigt udfordrede kommunale budgetter sætter sine spor, når man gerne vil være en pligtopfyldende, engageret TR, som kan opnå nogle resultater for sine medlemmer og sin profession.
Men Camilla har holdt ved, og det har i den grad betalt sig. Pædagogikken er blevet sat endnu mere på dagsordenen på skolen, pædagogers vilkår er blevet italesat og forbedret, antallet af medlemmer er steget, og på et mere personligt plan har Camilla ofte høstet stor ros fra sine kolleger for sit store arbejde. Tit er hun mødt på arbejde, og så har der stået en lille kurv med chokolade, en flaske af noget, et lille kort med tak for indsatsen eller lignende.
Nomineret som Årets TR
Senest skete der det, at flere af hendes kolleger havde besluttet at indstille hende til prisen som Årets TR 2024. Hvert år afholder nyhedsmediet A4 Medier arrangementet Årets TR, hvor tillidsvalgte hyldes og fremhæves for de store og ekstraordinære indsatser, de yder for deres medlemmer. Og i år var Camilla blevet nomineret til prisen som Årets TR.
Én af pædagogerne fra Stenlille Skole skriver i sin indstilling:
”Camilla er den mest stædige, arbejdsomme TR, jeg i mit lange arbejdsliv har oplevet. Hun har sørget for mange tillæg og bedre forhold for pædagogerne på Stenlille skole”.
En anden pædagog skriver: ”Camillas indsats har gjort, at jeg som pædagog har fået et bedre arbejdsmiljø. Hun går gerne i spidsen og er undersøgende, hvis der er behov for det. Hun har ALTID en hjælpende hånd både til kolleger, børnene og de unge. Camilla er fagligt utrolig dygtig, og jeg er ikke i tvivl om, at hun er verdens bedste TR, det har hun i hvert fald været for mig - og mine kolleger”.
Når man spørger Camilla ind til sådanne rosende ord og anerkendelsen ved at blive nomineret til en så fornem pris, er svaret meget klart: ”Jeg bliver først og fremmest utrolig ydmyg. Jeg gør jo egentlig bare mit job som TR. Men jeg bliver også vildt motiveret af det, for det er da rigtig dejligt, at der er nogen, der ser det man gør, og giver sig tiden til at anerkende det. Det har også været en oplagt mulighed for mig som TR til at blive mere opmærksom på dem, der ikke benytter sig så meget af mig. Så der er hele tiden noget nyt at stræbe efter”.
En TR-periode fyldt med udfordringer og omvæltninger
Faktisk er det ikke kun det sidste år, der har været vildt. Hele hendes TR-periode har været én lang række af TR-udfordringer. Corona og skolereform har næsten kun været små bump på vejen. Spareøvelser på grund af en presset økonomi, som bl.a. betød afskedigelse af tre pædagoger tog hårdt – særligt da det så viste sig, at afskedigelserne ikke havde været nødvendige.
Men det, der har fyldt allermest, har været ledelsesskiftene. Alene de sidste tre år har skolen haft syv forskellige skoleledere. ”Alt ændrer sig, når der kommer en ny leder. Man starter ofte helt forfra, og alle (red. de nye ledere) vil gerne ind og sætte deres eget præg”, fortæller Camilla.
Det har betydet en hverdag, der på alle planer har været konstant udfordret, og det har gjort arbejdsmiljøet helt uforudsigeligt. Konsekvenserne har været forventelige og ikke været til at tage fejl af: Kæmpe personaleomsætning og højt sygefravær (både blandt pædagoger og lærere), pressede børn på grund af en ustruktureret og kaotisk hverdag, og en faglighed som ofte kunne have svært ved at få tid og plads til at finde fodfæste. ”Som TR skal jeg have et tæt samarbejde med ledelsen. Det kræver dialog, fortrolighed og tillid. Med konstante ledelsesskift, hvor hver ny leder er kommet ind med en ny tilgang, nye fokuspunkter og nye opdrag med i bagagen, har det godt nok været en svær opgave. Det har været svært at skulle forholde sig til, afkode og forsøge at sætte et meningsfuldt og virksomt samarbejde i stand”.
Men hvorfor er Camilla så blevet ved? Hvorfor har hun ikke bare kastet håndklædet i ringen og sagt, at nu må en anden tage over? Det er Camilla også rimelig klar i spyttet omkring: ”At tage kampen er hårdt, men jeg kan se hvor meget det betyder. Jeg kan se hvad det gør ved mine kollegaer, og ved børnene, når jeg hjælper med at rykke tingene i den rigtige retning. Det har bl.a. også gjort, at jeg er blevet meget mere bevist om, at det er nogle gode forhandlingsresultater jeg har fået igennem - fordi jeg kan se hvad de betyder for mine medlemmer, men også fordi jeg ved, hvor hårdt det har holdt at få dem gennemført”.
Hele processen har lært Camilla en masse omkring hele TR-rollen. Alt fra små (men ultravigtige) praktiske ting som at skemalægge og kalenderføre opfølgninger, skrive referater af møder, og tydeligt tilkendegive, hvis man er uenig i de beslutninger, der foretages. ”Ledelsen kan og skal holdes op på de beslutninger, de tager, og måske særligt dem, de vælger ikke at tage. Samtidig skal de vide, at jeg som TR står der hver gang og stiller de nødvendige spørgsmål på vegne af mine kolleger. Det er derfor, det er så vigtigt, at jeg er tæt på ledelsen. Både for at fortælle dem, hvad personalet tænker om deres beslutninger og give input til deres ledelsesbeslutning, men også for at bakke dem op i deres arbejde”.
En overvældende oplevelse
Når snakken falder på selve aftenen med prisuddelingen, bliver Camilla mere tabt for ord. Godt nok er hun TR, som i tide og utide stiller sig frem i skudlinjen og tager svære dialoger og forhandlinger med alle. Men hun bryder sig egentlig ikke alt for meget om rampelys og opmærksomhed på den måde. ”Hele den aften er meget svær for mig at beskrive”, indleder hun. ”Det var en utrolig flot aften, med pomp og pragt. Jeg tror, at vi alle sammen følte os meget forkælede, og vi følte os også som noget helt særligt. Det er helt fantastisk at blive fejret på den måde, og jeg tog mig selv i at sidde et stille øjeblik og kom til at udbryde: ’Jeg føler mig sgu lidt som en rockstjerne’. Det var lige før, jeg begyndte at skrive autografer, selvom folk ikke havde bedt om det, mens Lex & Klattens "For kendt" kørte i baghovedet. Men jeg kunne heller ikke undgå at sidde med den følelse, at alle burde fejres på den måde”.
Camilla vil gerne gøre et ekstra stort nummer ud af at slå fast, at hun ikke har været alene om det her. ”Jeg har hele tiden haft en enorm opbakning fra mine kolleger, familie og venner med hensyn til at påtage mig denne TR-opgave, og BUPL har stået lige ved siden af mig – og nogle gange foran mig – for at bakke mig op med viden, rådgivning og assistance i svære forhandlinger. Uden alt dette var jeg ikke lykkedes. Det har være uvurderlig hjælp, og det skal alle have en kæmpe tak for”.
Sørg for at have en TR på jeres arbejdsplads
Adspurgt om hun har nogle sidste ord, hun gerne vil give med på vejen, siger hun: ”De sidste par år har vist mig, hvor vigtig fagbevægelsen og tillidshvervene er for et godt arbejdsliv, og for vores profession. Så hvis jeres arbejdsplads ikke allerede har en TR eller en AMR, så stil op! I er det vigtige bindeled mellem medarbejderne og ledelsen, og I sikrer, at medarbejderne bliver hørt”.
Hun vil også gerne give ledelsen et godt råd med på vejen: ”Brug de tillidsvalgte, og se dem som en ressource. Træk dem tæt på, invitér dem ind i ledelsesrummet og hav en medinddragende tilgang. Det sikrer, at vi medarbejdere kan se os selv i den vej der skal gås, og på den måde får vi alle med”.
Camilla kan nu for en kort stund puste lidt ud, og juleferien bliver i den grad tiltrængt! Efter ferien går det løs igen. Implementering af ny skolereform skal tackles, flere børn skal rummes i almendelen og økonomien er fortsat stram. Og så har Camilla et stort juleønske: ikke flere lederskifte!
Vi i BUPL Midtsjælland vil endnu engang benytte lejligheden til at takke Camilla for hendes utrættelige indsats som TR. Nomineringen var fuldt fortjent, og det var så ærgerligt, at hun ikke også vandt prisen som Årets TR. I vores øjne vandt hun. Vi ser frem til at nyde godt af Camillas fantastiske TR-egenskaber i mange år endnu.
”De sidste par år har vist mig, hvor vigtig fagbevægelsen og tillidshvervene er for et godt arbejdsliv, og for vores profession. Så hvis jeres arbejdsplads ikke allerede har en TR eller en AMR så stil op! I er det vigtige bindeled mellem medarbejderne og ledelsen, og I sikrer, at medarbejderne bliver hørt.
Camilla Meyer Jørgensen, TR Stenlille Skole