Pædagogers fysiske arbejdsmiljø er under pres

Oplever du også, at jeres fysiske arbejdsmiljø bliver presset? Så er du ikke den eneste. Mange pædagoger oplever, at de fysiske rammer forværres. Læs mere om det her og tilmeld dig kursus i at forstå og tackle udfordringer omkring det fysiske arbejdsmiljø.
Dukke sandkasse

Stadig flere pædagoger oplever, at de fysiske rammer i deres institution bliver stadigt dårligere. Det begrænser pædagoger i muligheden for pædagogiske udfoldelsesmuligheder, det forhøjer risikoen for arbejdsulykker, og det presser i sidste ende pædagogerne på deres psykiske arbejdsmiljø.

Grupperum med for dårlig udluftning, personalestuer der også benyttes som stuer, fællesrum med alt for højt støjniveau og legepladser der forfalder. Det kan rigtig mange pædagoger desværre nikke genkendende til. Kommunerne er pressede på deres anlægsudgifter, og derfor bliver renovering eller nybyggeri af skoler og dagtilbud mange gange udskudt, stærkt reduceret eller helt sløjfet. Det er ærgerligt og ikke godt for hverken den pædagogiske praksis eller personalets fysiske og psykiske arbejdsmiljø.

Seneste tendens er, at flere og flere kommuner forsøger at løse deres kapacitetsudfordringer via merindskrivninger i institutionerne – altså flere børn på de samme kvadratmeter. Men hvis de fysiske rammer ikke opdateres og opgraderes, så går det ud over børn og personalet – og er ofte i strid med arbejdsmiljø- og bygningsreglementer. Det kan du læse meget mere om her: Kommuner bryder loven: To toiletter til 40 børnehavebørn | BUPL

I sådanne situationer er det vigtigt, at TR og AMR er i dialog med ledelsen, for at tale personalets sag og samtidig forsøge at dæmme op for og afhjælpe problemerne. Som hjælp til dette udbyder BUPL d. 24. oktober et kursus for TR/AMR omkring det fysiske arbejdsmiljø. Så skynd dig ind og tilmeld dig kurset, hvor du kommer til at lære mere om, hvilke regler der egentlig gælder for bl.a. arbejdsrum, areal, loftshøjde, toiletter, ventilation, støj, indeklima samt brandforhold og hygiejne. Og hvad kan og skal du som TR/AMR gøre, hvis forholdene ikke er i orden.

Læs mere om kurset "Fysisk arbejdsmiljø" og tilmeld dig

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.