Nytårshilsen fra formanden

Jeg vil gerne starte med at ønske et rigtig godt nytår.

2023 bliver endnu et spændende år for vores pædagogiske profession. Statsministeren lagde allerede grundstenene i sin nytårstale, hvor hun blandt andet sagde, at der skal sættes ind mod mistrivsel blandt børn og unge. Trivselskrisen blandt børn og unge er enorm, og jo længere tid vi venter med at handle på det, jo værre bliver den.  Det kan vi kun være enige i hos BUPL, og vi mener, at pædagoger og de pædagogfaglige kompetencer er en stor del af løsningen på disse udfordringer, og det lige fra det 0. år.

2023 bliver også året hvor overenskomstforhandlingerne på det private område skal forhandles i hus. Forhandlingerne er netop startet op, og med udgangspunkt i det seneste års høje inflation, er der forventninger om lønstigninger. Men forhandlingerne er også påvirket af regeringens forslag om at afskaffe Store Bededag. Det er en politisk indblanding i overenskomststof, en forhøjelse af pædagogernes arbejdstid og en underkendelse af Den Danske Model, som vi i fagbevægelsen vægter så højt. FH, vores fælles hovedorganisation, holder derfor stor demonstration i København søndag d. 5. februar 2023. FH arrangerer busser, så kom og deltag. Orientering om busser følger – så hold øje med din mail og spørg din TR.

Resultatet af de private overenskomstforhandlinger lægger i meget stor grad sporene og de overordnede rammer for, hvad overenskomstforhandlingerne for det offentlige område kommer til at ende ud i. Det er derfor nogle meget spændende kommende måneder, vi ser ind i.

KL har også ved indgangen til 2023 sat en stopper for medhjælperes og pædagogiske assistenters muligheder for at blive meritpædagog – der er sat en stopper for, at medarbejderne kan få løn under uddannelsen. Det er stærkt bekymrende i forhold til den fremtidige faglighed i dagtilbud og skole/SFO, da vi har brug for alle de pædagoger, vi kan få. Denne beslutning rammer i særdeleshed BUPL, og derfor arbejdes der i BUPL på højtryk for at ændre denne afgørelse.

I BUPL Midtsjælland arbejder vi målrettet videre med at forbedre arbejds- og ansættelsesvilkår i vores ni sjællandske kommuner. Vi har allerede de første konkrete resultater klar i de kommende uger – det gælder både nye forhåndsaftaler omkring lønvilkår, men også nye arbejdstidsaftaler. Dette vil I lokalt høre mere om, når aftalerne kan præsenteres endeligt.

Afslutningsvist glæder jeg mig til i 2023 at arbejde for og sammen med bestyrelserne, FTR, LTR, TR og medlemmer, i min nye egenskab af formand. I årets første kvartal er vores nye næstformand Maria Ladefoged og jeg på rundtur til samtlige TR-grupper i vores ni kommuner, Vi er inviteret til at få sat gang i drøftelserne om pædagogernes lønefterslæb og vejen mod OK24. De TR-grupper vi har besøgt, har været meget spørgende, inspirerende og engagerede. Så tag en snak med din TR om OK24 og BUPL-strategi.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.