Ledernes psykiske arbejdsmiljø i særlig fokus de kommende to år

En af de største udfordringer BUPL's ledere står overfor, er deres rammer og vilkår omkring deres psykiske arbejdsmiljø. Blandt andet derfor har det netop overståede Landsmøde for BUPL's Lederforening også valgt dette som et af tre særlige fokusområder for de kommende to år.
En person med hovedpine

Arbejdstilsynet har 7. maj afholdt et webinar omhandlende netop ledernes psykiske arbejdsmiljø. En pointe Arbejdstilsynet fremhævede var, at ledernes psykiske arbejdsmiljø smitter af på medarbejdernes arbejdsmiljø – både trivsel og produktivitet. Derfor er det så afgørende, at ledernes arbejdsmiljø forbedres, for når lederne trives på en arbejdsplads, spreder det sig som ringe i vandet.  

Alle ledere kan få brug for at tale med nogen om deres eget eller deres medarbejderes psykiske arbejdsmiljø, og derfor har Arbejdstilsynet oprettet en hotline for ledere, der er bemandet med tilsynsførende, der har viden og erfaring med at hjælpe og vejlede ledere. Så har du som leder brug for nogen, der kan lytte, sparre og vejlede, er der en mulighed her på 70 12 12 88, og der er naturligvis garanteret anonymitet!. 

Lill Palmblad, erhvervspsykolog og bogaktuel med bogen ”Hvem passer på chefen?”, havde fokus på, at ledere også er mennesker - og derfor har, som alle andre ansatte, krav på et ordentligt arbejdsmiljø. Det er vigtigt at have for øje, at lederjobbet har særlige træk, og ledernes arbejdsmiljø har derfor bl.a. indbygget høje risici. Høje risici er OK, men kræver grundig forebyggelse. Det var vigtigt for hende at pointere, at vejen til ledertrivsel ikke går gennem den enkelte leder, men er en fælles og strategisk opgave på arbejdspladsen. Det er derfor også vigtigt at udvikle og bevare et fælles sprog om ledertrivsel – og for at topledelsen viser vejen.

Arbejdstilsynet ville også gerne gøre reklame for, at de netop har lanceret en temaside for ledere. https://at.dk/i-fokus/lederes-arbejdsmiljoe/. Så hvis du søger inspiration om lederes psykiske arbejdsmiljø, kan du starte på denne hjemmeside.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.