Julehilsen fra formanden  

Jul og nytår står for døren, og 2022 er ved at gå på hæld. Dette er typisk et tidspunkt, hvor man gør status og kigger tilbage på året, der er gået. For mig har det været et utrolig begivenhedsrigt år – mange udfordringer er mødt, erfaringer gjort, og jeg skriver nu denne min første julehilsen til jer i min egenskab af nyvalgt formand for BUPL Midtsjælland.
Pia Ungstrup Petersen, næstformand i BUPL Midtsjælland
Pia Ungstrup Petersen, formand

Kære medlemmer

Valget til formand er en begivenhed, der har betydet en ny retning for mig, og jeg lover, at jeg – og resten af den nye bestyrelse – allerede er trukket godt i arbejdstøjet, og planen for 2023 og frem er så småt ved at falde endeligt på plads. Det vil I løbende komme til at høre meget mere om.

Jeg er ret sikker på, at 2022 også har været et begivenhedsrigt år for jer alle, og at juleferien ikke kan komme hurtigt nok for mange af jer. Det har jeg fuld forståelse for. For selvom 2022 næsten har været helt coronafri, har det desværre ikke været ensbetydende med, at året så var problemfrit. Mange pædagoger har f.eks. skullet grave dybt i den pædagogiske værktøjskasse – og skelet lidt til Google Oversæt – da ukrainske flygtninge pludselig kom ind over grænsen til Danmark.

Særligt de ukrainske kvinder og børn flygtede fra krigens rædsler og op til sikkerhed og tryghed i Danmark. Men også til usikkerhed og utryghed – for hvor skal vi bo henne her i Danmark, hvad sker der med min far derhjemme, som skal kæmpe i krigen, hvad med mit kæledyr, som vi ikke måtte få med, og hvor er mine venner henne? I dette kaos skulle pædagoger i dagtilbud og skoler forsøge at arbejde med de ukrainske børn. Først og fremmest ved at give dem en tryg hverdag, men også forsøge at genoprette noget normalitet med leg og sjov på legepladsen, relationsdannelse med nye venner, skolegang med lektier og introduktion til de danske værdier og normer.

Jeg ved, det har været hårdt, men jeg er så stolt af, hvordan I har klaret udfordringen, hvordan pensionerede pædagoger bød sig til og hjalp med at løfte opgaven, og hvordan kreativiteten viste nye veje inden for det pædagogiske felt. Det skal vi bygge videre på, og vi skal turde råbe det højt, så alle kan høre det: Se hvilken positiv forskel pædagogerne gør!

Alle har været ramt af besparelser i 2022. Stigende udgifter på specialområdet, stigende inflation og energipriser som følge af krigen i Ukraine og en smal kommunaløkonomisk ramme har betydet, at almendelen oftest har måttet holde for, når økonomien skulle i balance. Det har flere steder betydet ansættelses- og indkøbsstop og en vikar, man har måttet se langt efter. Børnene har lidt, og I har lidt under dette.

Det viser vores vilkårsundersøgelse fra sensommeren også med al tydelighed; mere alenetid, ikke nok tid til forberedelse og den tidlige indsats, presset nærledelse og næsten ingen forbedringer i normeringer. Det holder ikke i længden. Vores pointe er, at besparelser på almenområdet er en sikker vej til fortsat stigende udgifter på specialområdet. Tidlig indsats, gode overgange og gode normeringer udført af uddannede pædagoger vil være et værn mod dette. Vi skal overbevise politikerne om, at de ikke har råd til at lade være med at investere i det pædagogiske område, og det fra det 0. år!

Fastholdelse og rekruttering har været et andet stort tema i 2022, og det vil kun blive større, som tiden går. Lov om minimumsnormeringer, stigende børnetal og politisk fokus på større kvalitet i dagtilbud og skoler betyder øget efterspørgsel på pædagoger. Dette gør, kombineret med et faldende optag på pædagoguddannelsen, at det er bydende nødvendigt, at uddannelsen får et løft, at alle pædagoger, der kan og vil arbejde, er i job, og at vi gør rammevilkårene så gode, at pædagoger ønsker at gå op i tid og måske også tager et år eller to mere på arbejdsmarkedet, inden de går på en velfortjent pension. En fortsat dialog om langtidsholdbare løsninger på disse udfordringer står øverst på vores dagsorden gående ind i 2023.

Jeg vil slutte min julehilsen med at ønske os alle tillykke med en netop veloverstået kongres. Tillykke fordi kongressen med al tydelighed viste, at I pædagoger kæmper for jeres profession, vilkår og berettigede respekt. Tillykke fordi vi fik genvalgt en stærk formand i Elisa Rimpler og endeligt tillykke, fordi vi fik vedtaget pejlemærker og visioner, der viser vejen frem for os pædagoger og den pædagogiske profession.  

Jeg ønsker glædelig jul og godt nytår til jer og jeres familier, og jeg glæder mig til, at vi ses i 2023.

Pia Ungstrup Petersen
Formand for BUPL Midtsjælland

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.