Ambassadører for pædagogikken skal sikre højere studieoptag

Med udsigt til stigende børnetal, flere og mere krævende pædagogiske opgaver – blandt andet overfor udsatte og sårbare børn – og en stor årgang af pædagoger, der snart går på pension, er der hårdt brug for, at flere unge har lyst til at uddanne sig og efterfølgende søge arbejde som pædagoger. Det er der mange måder at arbejde på.
Absalons studieambassadører
Som et led i Professionshøjskolen Absalons indsats om at få flere studerende til Absalons uddannelser, har de oprettet et internt korps af studieambassadører. De tager ud til arrangementer og studiesteder (messer, gymnasier, VUC og i folkeskoler) for at fortælle om uddannelserne, hvad de som studerende brænder for, hvordan studielivet og jobmulighederne er, hvad det faktisk vil sige at være studerende på uddannelserne osv, osv. Absalon afsætter 3-4 timer til at oplære deres studieambassadører til at komme ud og fortælle om selve velfærdsuddannelserne. Dette gøres på et såkaldt Ambassadørtræf.
Lokalt BUPL-professionsambassadørkorps samarbejder med Absalon
BUPL Midtsjælland og BUPL Sydøst har i fællesskab besluttet at oprette et professionsambassadørkorps. De står klar til eksempelvis at tage ud til forskellige arrangementer og fortælle om pædagogprofessionen, og det gør de også på Absalons Ambassadørtræf.
Absalon har budt vores ambassadører velkommen, så vores ambassadører kan komme og fortælle om stoltheden ved at være pædagog efter endt uddannelse og om, hvilke kompetencer de pædagogstuderende kan se frem til at komme til at benytte mest i deres kommende job.
BUPL’s professionsambassadører får mulighed for at komme med et oplæg om, hvilke kompetencer og faglige kvalifikationer uddannelsen som pædagog har givet dem, og hvordan de har brugt dem i praksis. De får mulighed for at sætte ord på specifikke faglige og personlige kompetencer, som de har brugt efter endt uddannelse, og hvad der er vigtigt at pointere, når Absalons ambassadørkorps er ude og fortælle om pædagoguddannelsen.
På den måde hjælper vi forhåbentlig med til, at studieambassadørerne bliver klædt bedre på til at hjælpe og vejlede kommende pædagogstuderende.
På seneste ambassadørtræf deltog Malene Just Maigaard og Jais Jensen. Malene er til daglig pædagog og TR i et dagtilbud i Odsherred Kommune, og Jais arbejder som pædagog i en børnehave i Slagelse Kommune. De kommer direkte fra praksis og kan tale ind i og til professionsuddannelserne om, hvad der er væsentligt at sætte fokus på til måske kommende pædagogstuderende. Det blev der sat stor pris på hos studieambassadørkorset fra Absalon.
Det unikke ved BUPL Midtsjællands og Sydøsts samarbejde/indsats er, at vi bidrager til at klæde unge på til, hvad de kan sige til andre unge om uddannelsesvalg, og hvor mange veje og muligheder, der er som pædagog, så de træffer et så velovervejet studievalg som overhovedet muligt.
Vi fortsætter derfor arbejdet med at hjælpe de unge til at træffe deres uddannelsesvalg på et oplyst grundlag. BUPL arbejder ud fra et erklæret mål om, at flere unge skal vælge pædagogfaget, så vi i sidste ende kan få flere gode pædagoger ud i praksis og dermed højne den pædagogiske kvalitet. Dette er Ambassadørtræffet en glimrende mulighed for. Vi ser allerede en lille spire, hvor søgningen til pædagoguddannelsen går frem på landsplan, mens andre velfærdsuddannelser mærker en nedgang. Det kan du læse mere om her: https://bupl.dk/boern-unge/nyheder/negativ-spiral-er-brudt-flere-unge-soeger-ind-paa-paedagoguddannelsen
I kan også gøre meget ude på institutionerne
Og der er flere veje ind til at sikre, at flere vælger at gå pædagogvejen. I kan faktisk rykke rigtig meget ude i de enkelte institutioner for at fremme rammerne, vilkårene og mulighederne for kommende og allerede eksisterende pædagogstuderene:
- Det kan eksempelvis ske ved at holde et godt øje med sabbatister, der tager et år hos jer som medhjælpere; skal de tilskyndes til at søge ind på uddannelsen?
- Sørg for at have en synlig TR, der også viser BUPL og professionen over for de studerende.
- Sørg for at jeres praktikvejleder har fået vejlederuddannelsen, er klædt bedst muligt på til at vejlede og rådgive de pædagogstuderende og har den fornødne tid til at løse sin opgave.
- Hav en gennemarbejdet onboarding-strategi – enten en kommunalt vedtaget og/eller lokalt MED-besluttet retningslinje – der sikrer en god introduktion til arbejdspladsen og faget, når man som studerende kommer ud i praktik, eller man som nyuddannet skal ind i sit første rigtige job.