De midtsjællandske daginstitutioner er under voldsomt pres grundet eksplosion i coronasmitten

Coronasmitten er eksploderet den seneste måneds tid. 10 procent af befolkningen har været smittet, og den seneste uge er over 6.000 medarbejdere i landets daginstitutioner smittet. Det svarer til 35 procent, og det er den højeste smitteprocent under hele pandemien.

Billedet genfindes i BUPL Midtsjællands 9 kommuner. Det tårnhøje sygefravær presser ledere og pædagoger til det yderste. ”Vi er nu der, hvor det begynder at blive pædagogisk uforsvarligt”, siger Bertha Langhoff Hansen, formand for BUPL Midtsjælland. I flere institutioner er det nu nærmest umuligt for de pædagogiske ledere at foretage en planlægning af dagen, der hænger sammen, hverken mht. bemanding eller at skabe et rum for pædagogisk læring og udvikling. Dette skyldes, at det er meget svært at finde vikarer til at dække for de mange sygemeldte medarbejdere.

”Det er afgørende, at Christiansborg kommer på banen nu”, siger Bertha Langhoff Hansen. Hun foreslår helt konkret, at kommunerne skal have lov til at tilpasse antallet af børn efter den aktuelle bemandingssituation – såkaldt dimensionering. Det kan ske ved at åbningstiden reduceres, eller at et antal børn bliver bedt om at blive hjemme. Det er et politisk ansvar, at der er tilstrækkeligt med pædagoger til stede for at sikre et fagligt forsvarligt pædagogisk tilbud, ikke personalets.

Som reglerne er i dag, vil kommunerne blive straffet for ikke at overholde deres pasningsgaranti. Med udgangspunkt i den ekstraordinære situation som daginstitutionerne står i, bør ministeren suspendere denne bestemmelse. Derudover må forældrene også have mulighed for at slippe for betaling af de dage hvor det ikke er muligt at få passet sine børn. ”Forældrene har været utrolig fleksible under hele forløbet – men vi kan ikke blive ved med at trække så store veksler på dem”, siger Bertha Langhoff Hansen.

BUPL Midtsjælland håber på, at politikerne på Christiansborg forstår det nødråb, som pædagogerne kommer med, og at de handler hurtigt for at afhjælpe problemet. ”Kommunerne gør alt hvad de kan inden for de rammer de har, men de har brug for mere hjælp, og den hjælp, i form af lovgivning og økonomisk støtte, kan kun komme fra Christiansborg”, slutter Bertha Langhoff Hansen af med.

Forældrene har været utrolig fleksible under hele forløbet – men vi kan ikke blive ved med at trække så store veksler på dem

Bertha Langhoff Hansen

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.