Frederiksberg kommune har hugget bremsen   

Institutioner og skoler i Frederiksberg mister adgang til 1,5 pct. i deres budget, og samtidig truer besparelsesforslag en yderligere forringelse af pædagogiske vilkår og kvalitet i kommunen.
Et barn bruger håndbremsen på en cykel
Frederiksberg hugger bremsen i servicebudgettet og indefryser 1,5 pct. for alle kommunens institutioner.

Et flertal i Frederiksberg Magistrat har valgt at indefryse 1,5 pct. i budgettet for kommunens institutioner og rådhusafdelinger - en såkaldt dispositionsbegrænsning. Det sker på baggrund af en progose, der viser, at servicebudgettet for 2022 ikke kan overholdes. Forvaltningen er desuden blevet bedt om at udarbejde en række besparelsesforslag, der kan indfru flere midler i budgettet. 

BUPL Hovedstaden holder skarpt øje med, hvordan budgetreduktionen påvirker personalet i de enkelte institutioner samt den pædagogiske kvalitet i kommunen. 

Dårligere vilkår og kvalitet 

Mia Skou Jørgensen, næstformand i BUPL Hovedstaden og kommuneansvarlig for Frederiksberg, ser med bekymring på dispositionsbegrænsningen. 

Oven på to år med corona er både personale og børn udmattet, og behovdet for tryghed. ro og faglig kvalitet er kun vokset. Metaltræthede er udbredt både blandt pædagoger og ledere, og vi ser med bekymring på besparelserne, der uden tvivl vil forringe et i forvejen presset arbejdsmiljø. 

BUPL Hovedstaden har bedt kommune tage højde for den pædagogiske kvalitet og sikre pædagogandelen i besparelserne. 

Tilpasset klubnormering og fjernelse af vikarpuljen 

Forvaltningen er blevet bedt om at udarbejde et katalog med besparelsesforslag, og indtil videre har BUPL Hovedstaden sendt høringssvar til to forslag, som mener i høj grad vil forringe arbejdsvilkår for pædagoger samt den pædagogiske kvalitet, hvilket i sidste ende rammer vores børn og unge. 

Det ene går på at tilpasse klubnormeringen til faktisk fremmøde, og BUPL har reageret kraftigt mod dette forslag, som nu er taget ud af forhandlingerne. 

Det andet forslag handler om at fjerne vikarpuljen. Incitamentet er at nedbringe sygefraværet lokalt. Men BUPL Hovedstaden protesterer, og mener i stedet at ophøret af vikarpuljen med stor sandsynlighed vil føre til et yderligere pres i institutionen, belaste arbejdsmiljøet og stigende sygefravær samt afskedigelser. 

Indtil videre er dispositionsbegrænsningen på 1,5 pct. trådt i kraft, mens forvaltningens forskellige forslag til besparelser fortsat diskutere. Forvaltningen annoncerer det endelig katalog med besparelser inden sommerferien. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.