Trods høj trivsel i København vækker undersøgelse bekymring 

Medarbejdere i Københavns Kommune scorer højt i trivsel. Samtidig viser trivselsundersøgelsen en stigning af vold og trusler, og BUPL Hovedstaden mener, at kommunen bør tage mere konkret handling på området.
Skolebørn i skyggerne

Trivselsundersøgelsen i Københavns Kommune blev offentliggjort den 7. maj, og den giver et godt indblik i, hvordan ansatte i kommunen trives. Denne artikel tager udgangspunkt i besvarelser fra ansatte i Børne- Og Ungdomsforvaltningen (BUF). 

86 pct. af de ansatte i BUF har svaret på undersøgelsen, og resultaterne er heldigvis overvejende positive. Den gennemsnitlige score for trivsel og motivation ligger på 5,7 ud af 7, hvilket er på niveau med kommunens andre forvaltninger. Alligevel vækker undersøgelsen bekymring hos BUPL Hovedstaden pga. to alvorlige områder, som BUF’s egen direktør, Tobias Børner Stax også selv peger på som særlige opmærksomhedspunkter. 

Det drejer sig om håndteringen af krav samt en stigning i antallet af det, han omtaler som voldsomme hændelser. Særligt disse to punkter understreger et stort behov for mere politisk handling. 

Høje følelsesmæssige krav kan rummes med de rette ressourcer og rammer 

I sammenligning med andre forvaltninger i København scorer BUF lavere i forhold til håndtering af krav, hvilket vil sige i hvor høj grad, man oplever at kunne håndtere opgavemængde, tempo og andre forskellige krav. Forvaltningens medarbejdere scorer 5,1 pct. hvilket er 0,2 point lavere end kommunegennemsnittet. Der skal mange besvarelser til for at rykke resultatet så markant. 

Tobias Børner Stax mener, at forvaltningen skal være nysgerrige og påpeger, at der er høje følelsesmæssige krav i arbejdet med børn og unge, som vi skal være i dialog om, hvordan vi kan balancere og tackle inden for de nuværende rammer. Men det er utilstrækkeligt ifølge BUPL Hovedstaden.

Dialog er ikke nok til at sikre trivsel og et godt arbejdsmiljø. Som pædagoger er vi uddannet til at håndtere høje følelsesmæssige krav, men når ressourcerne er for få, så rækker for få pædagogers kompetencer ikke til at kunne sikre kvaliteten. En del af løsningen er en højere pædagogandel, og det kræver politisk handling, hvis den skal øges

Henriette Brockdorff, formand i BUPL Hovedstaden

Forudsætningen for dialog er, at der er psykologisk tryghed til at turde ytre sig. Undersøgelsen viser tydeligt, at det også er et emne, der er værd at være nysgerrig på. 

Vold presser arbejdsmiljøet og trivsel for både ansatte og børn

Ifølge trivselsundersøgelsen er antallet af sager med vold og trusler steget to procentpoint siden 2023. 19 pct. svarer, at de har været udsat for fysisk vold inden for de seneste 12 måneder i deres arbejde – heraf svarer 4. pct., at det sker ugentligt. 

Forvaltningens direktør, Tobias Børner Dax, udtaler, at der er et fortsat fokus på at minimere og forebygge voldsomme hændelser, men det er langt fra godt nok, mener BUPL Hovedstaden. 

”For det første er der ikke blot tale om voldsomme hændelser. Det er fysisk og psykisk vold. Det er alvorligt og kan have vidtrækkende konsekvenser for offeret, institutionen, børnefællesskabet og voldsudøveren,” siger Henriette Brockdorff, formand for BUPL Hovedstaden. 

BUPL Hovedstaden kan ikke konkludere, men finder det tankevækkende, at andelen af sager om vold og trusler er steget i takt med en voksende inklusionsopgave. Man har politisk bestemt, at flere børn med særlige behov skal kunne rummes inden for almenområdet uden at tilføre ekstra ressourcer til området fra start. 

Det går dels ud over barnet med særlige behov, som kan reagere på mistrivsel gennem udadreagerende og voldelig adfærd. Det kan presse det samlede børnefællesskab, og så er det ikke unormalt at mistrivsel og voldelig adfærd ”smitter” andre børn, og dermed øges presset på børnenes trivsel og pædagogernes arbejdsmiljø yderligere. 

BUF påpeger i offentliggørelsen af trivselsundersøgelsen, at det er vigtigt, at vi på arbejdspladserne har en samtale om, at nøglerne til børnenes udvikling og dannelse bl.a. ligger i fællesskabet og pædagogikken – og at det også er derigennem, at vi skal minimere børns uhensigtsmæssige adfærd, som sker i en kontekst og rammer, som voksne har ansvaret for, og derfor peger pilen altså mest på os selv, siger Tobias Børner Stax, direktør for BUF. 

Det er netop de voksne – og herunder også forvaltning og politikere – som skal tage ansvar, mener BUPL Hovedstaden. 

”Selvfølgelig er pædagoger og vores kompetencer en del af nøglen for at skabe bedre trivsel for børn og unge, og det ansvar tager vi gerne på os. Men vi har brug for bedre rammer og arbejdsvilkår, hvis vi skal løfte en opgave, der er vokset enormt i både størrelse og kompleksitet. Det handler om flere ressourcer bl.a. i form af højere pædagogandel, ordentlige fysiske rammer og efteruddannelse,” siger Henriette Brockdorff. 

BUPL Hovedstaden repræsenterer de selvejende institutioner, klubber og nogle private institutioner i Københavns Kommune. 

 

Fakta om Københavns trivselsundersøgelse (BUF) 2025

  • Trivselsundersøgelsen bygger på svar fra 14.722 ansatte i Børne- og Ungdomsforvaltningen svarende til 86 % af de ansatte. 
  • I 2025 er det 9. gang, trivselsundersøgelsen er gennemført. Undersøgelsen er indtil videre blevet gennemført med to års mellemrum. 
  • Københavns Kommune gennemfører fremadrettet undersøgelsen hvert 3. år. 
  • Find hele undersøgelsen her

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.