Budgetaftalen for Frederiksberg er landet

En enstemmig kommunalbestyrelse har hævet skatten med 1,1 pct. for at undgå de værste besparelser. Men desværre lider ungdomsklubberne et tragisk nederlag, fordi de mere end halveres.
Frederiksberg Rådhus

En samlet kommunalbestyrelse blev i går enige om en budgetaftale på Frederiksberg, som på mange områder kommer til at forandre tilbuddene for børn og unge radikalt. 

Værst ser det ud på ungdomsklubområdet, der mildest talt bliver beskåret til et niveau, hvor fremtiden ser udfordrende ud. Forslaget med at gå fra de nuværende syv ungdomsklubber til fremover kun at skulle være tre ungdomsklubber på hele Frederiksberg, er et mareridt, der er blevet til virkelighed. BUPL Hovedstaden har indkaldt klubberne til hastemøde. 

Fritids- og juniorklubberne bevares som de er i dag.  

Større pres på pædagogerne i hverdagen

Dagtilbudsområdets lønudgifter er undtaget den rammebesparelser på 0,3 pct., som resten af kommunens afdelinger og institutioner er ramt af, idet de er underlagt loven om minimumsnormeringer.

Aftalen rummer dog elementer, der ikke direkte ser ud til at berøre pædagogerne, men som i hverdagen hurtigt kan betyde nye ekstra arbejdsopgaver. Beslutningen om at forældre selv skal have bleer med til de mindste børn, og reduktion i køkkentimer i vuggestuen kan vise sig i praksis at skubbe opgaver fra det pædagogiske arbejde over på at få hverdagen i dagtilbuddene til at fungere.  

Frederiksberg Rådhus demo
Forældre på Frederiksberg havde sat aflagte sko foran rådhuset for at minde om børnene, da kommunalbestyrelsen var i budgetforhandlinger.

Sommerferielukning i dagstilbuddene afskaffes 

BUPL Hovedstaden har kæmpet for at afskaffe lukning sommerferierne. Denne sommer var første gang, at Frederiksberg holdt to ugers sommerferielukket i daginstitutionerne. Det er nu afskaffet, og det er vi glade for. Næstformand i BUPL Hovedstaden, Mia Skou Jørgensen, forsikrer: 

BUPL Hovedstaden kæmper videre for, at Frederiksberg også afskaffer sommerferielukningen i SFO'er og klubberne. 

Kommunalbestyrelsen skal også anerkendes for deres arbejde

Den historiske skatte-stigning, der er landet på 1,1 pct., er et vigtigt element for, at forhindre de allerværste tidsler i budgetforslagskataloget i at gro og blive til virkelighed. Derfor er det vigtigt, at anerkende kommunalbestyrelsens evne til at samarbejde. Så selvom der fortsat er mange udfordringer og visse steder direkte store problemer, så er en skattestigning dog med til at minimerer skadernes omfang. 

Det er ikke nogen let opgave, Frederiksberg kommune står med. Ud over generelle økonomiske udfordringer, er der krav til alle kommuner om at finde besparelser på de kommunale budgetter til 2024. Hvad det efterlader af sanktioner overfor kommunerne samlet set, og særligt over for Frederiksberg Kommune, har vi dog til gode at se.

Du kan læse den fulde budgetaftale her: https://www.frederiksberg.dk/budget2024#budgetaftale-2024-b1)  

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.