Vi har to medlemmer i BUPL’s Etiske Råd for pædagoger

Jimmy og Kathrine, som begge er medlemmer af BUPL's Etiske Råd

Etik i pædagogisk arbejde er et spændende emne fyldt med dilemmaer. BUPL’s Etiske Råd for pædagoger er med til at styrke debatten om netop etikken i det pædagogiske arbejde. 

I rådet er 3 politisk valgte medlemmer, men også 5 medlemmer fra pædagogisk praksis der er udpeget af hovedbestyrelsen i BUPL. 2 af de 5 medlemmer kommer lige nu fra MidtVestjylland. Det er Jimmy Thornvig Knudsen og Kathrine Ejsing Vestergaard der for nylig blev udpeget til at sidde i rådet. Jimmy er ansat i Tjørring Skoles SFO og Kathrine i Krabbeshus Heldagsskole.

Men hvorfor søgte de om at komme med i rådet og hvorfor er etikken så vigtig? Det har vi spurgt dem om. 

Hvorfor BUPL’s Etiske Råd

Da vi spørger Jimmy, hvorfor han ansøgte om at blive optaget i BUPL's Etiske Råd, henviser han til sin uddannelsesbaggrund. Udover at være uddannet pædagog, har han læst Anvendt Filosofi på AAU og han synes at BUPL’s Etiske Råd er en god måde at gøre brug af uddannelsen, da etik fylder en del på uddannelsen i Anvendt Filosofi. 

”Jeg kan godt lide at udfordre mig selv fagligt, og tænkte at det var den helt rigtige måde at gøre det på. Jeg er også uddannet praktikvejleder, og her spiller etikken også en vigtig rolle, ikke alene i vejledningen og pædagogikken, men også i vejleder-studerende forholdet.”

Kathrine blev opmærksom på, at rådet søgte medlemmer, efter hun læste det i BUPL’s fagblad, og så søgte hun om optagelse fordi, det lød spændende. 

”Jeg var i gang med at skrive afsluttende eksamensopgave til Diplomuddannelsen som praktik vejleder og var klar over, at jeg ville komme til at savne muligheden for at fordybe mig i pædagogiske problemstillinger og undervisningsrummet med refleksion, så jeg forestillede mig, at jeg som medlem af etisk råd ville få mulighed for dette.” 

Hvorfor er etikken vigtig?

Vi spørger også de to medlemmer af rådet om, hvorfor det er vigtigt, at vi forholder os til de etiske aspekter af pædagogisk praksis, og her er Jimmys svar, at etikken kvalificerer det gode pædagogiske arbejde omkring børnene.

”Den er vigtig, da vi som pædagoger ønsker at gøre det gode for børnene. Jo mere vi øver os (praktisk), og snakker om etikken i arbejdet (teoretisk), desto nemmere skulle det gerne være, at stå i et etisk dilemma, som pædagoger ofte gør. Forholder vi os ikke til etikken, som er en vigtig del af den daglige pædagogik, takler vi måske en given situation forkert, fordi vi ikke reflekterer over vores arbejde.”

Jimmy påpeger dog også, at vi som pædagoger skal være i stand til at træffe en god beslutning på kort tid, og den evne kommer af praktisk erfaring og af kollegial faglig sparring.

”At snakke om etik er en god måde at holde hinanden fagligt skarpe på, da etikken også inviterer til faglig diskussion og refleksion. Kan vi begrunde vores handlinger ud fra et etisk synspunkt, højner det det pædagogiske arbejde. Det er i hvert fald min mening.”  

Kathrine ser også en klar forbindelse mellem etikken og det pædagogiske arbejde. 

”Helt grundlæggende handler pædagogik om at ville noget med andre mennesker og støtte deres udvikling og trivsel,” siger hun. ”Dette fordrer, at man træffer de rette beslutninger og reflekterer over egne og andres handlinger efterfølgende. Etikken er pædagogens kompas, når man, som Løgstrup definerer det, holder et andet menneskes liv og træffer beslutninger som er indgribende i dennes liv.” 

Kathrine er også vejleder for pædagogstuderende og mener, at det er vigtigt at give de studerende en grundlæggende forståelse for etik i deres pædagogiske arbejde.

”Jeg føler også, vejlederrollen er med til at holde mig ”skarp” og reflekterende på min egen praksis, således jeg er bevidst om, at jeg forholder mig til etikken i mit daglige arbejde, både som vejleder og som pædagog,” siger Kathrine. ”For mig er etik at gøre det rigtige, selvom ingen kigger, og at gøre sig overvejelser om, hvordan jeg selv ville opleve den handling, jeg udsætter andre for.” 

Har allerede været til første møde

Både Jimmy og Kathrine har allerede været til deres første møde  i BUPL’s Etiske Råd.

”Vi fik en rigtig varm velkomst i forbundshuset med morgenmad og rundvisning,” fortæller Jimmy. ”Herefter hilste vi på hinanden og snakkede om kommende møder, form og format, ønsker til mødegangene og andet praktisk information. Alle i rådet er super inspirerende og kompetente mennesker, der vil det bedste for pædagogikken.”

Kathrine beskriver også sit første møde i rådet med positive vendinger.

”Det var en rigtig god oplevelse, og det at være sammen med andre som også elsker at ”nørde” ned i detaljer i forskellige teorier og fagbegreber for at forsøge at analysere og forklare problemstillinger ud fra et pædagogisk etisk ståsted var mega fedt. Det lyder måske lidt underligt, men på en måde var det som at komme ”hjem” eller ”ind” i et fællesskab, hvor man føler man hører til,” siger Kathrine og fortæller videre, at hun oplever det at være med i Etisk Råd som en faglig udvikling. ”Jeg tænker også at jeg kommer hjem fra sådan et møde og forstyrrer mine kollegaer, fordi jeg italesætter etikken og forholder mig undrende og nysgerrig på vores fælles praksis.” 

Vil du være med i BUPL’s Etiske Råd?

Ved du en masse om etik i pædagogisk praksis og har du erfaring med det? Så kan du overveje, om du også vil ansøge om at blive medlem af BUPL’s Etiske Råd. Når der igen er åbent for ansøgninger, vil det blive annonceret. Du kan læse mere om rådet her. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.