Tønder: Ny organisering af dagplejen må ikke gå ud over dagtilbud

Det kræver klare rammer og nødvendige ressourcer, hvis dagplejen i Tønder Kommune skal tilknyttes daginstitutionerne.
små børn

BUPL Sydjylland har netop indgivet høringssvar i forbindelse med Tønder Kommunes planer om en omorganisering af dagplejen. Kort fortalt ønsker kommunen, at de enkelte dagplejere tilknyttes en institution og refererer til lederen her. Samtidig får lederen af daginstitutionen ansvaret for omplacering af børn, når dagplejerne er syge.

”Vi ser rigtig mange positive elementer i at knytte dagpleje og dagtilbud tættere sammen. En større pædagogisk sammenhængskraft vil være til gavn for både børn og forældre. Samtidig vil det lette overgangen for børnene, når de skal i institution,” siger faglig sekretær i BUPL Sydjylland Merete Wittrup Lauesen.

”Men når det er sagt, så er der slet ingen tvivl om, at en sådan omorganisering kræver helt klare rammer for indholdet af opgaven og ikke mindst de nødvendige ressourcer til at løse den.”

Kræver ekstra personale og vikardækning

Merete Wittrup Lauesen hæfter sig særligt ved, at der skal være klare rammer og aftaler for, hvor og hvordan dagplejebørn skal i gæstepleje. Fx lægger kommunen op til, at dagplejebørn i forbindelse med sygdom og ferie kan sendes i ”gæstepleje” i daginstitutionen, hvis institutionen har fysisk plads.

”Men det handler ikke bare om plads. Flere børn i institutionen vil jo medføre en væsentlig ekstra arbejdsbelastning, som både vil udhule normeringen og kunne føre til øget sygefravær blandt personalet. Er flere dagplejere syge samtidig, så kan der i øvrigt blive tale om en større gruppe børn, der skal omplaceres,” siger Merete Wittrup Lauesen og fortsætter:

”Derfor har vi påpeget, at det er helt nødvendigt, at institutionerne får tilført de nødvendige ressourcer til ekstra personale og vikardækning.”

Ledelsestid må ikke gå fra børnene

Desuden er BUPL Sydjylland meget optaget af, at en omorganisering af dagplejen ikke må lægge ekstra pres på lederne i daginstitutionerne.

”Daginstitutionslederne i Tønder Kommune er i forvejen stærkt pressede på ledelsestid. Og vi skal altså passe på vores ledere. God ledelse er grundlaget for et velfungerende personale og dermed for børnenes trivsel og udvikling. Derfor SKAL der følge ressourcer med til ekstra ledelsestid,” siger Merete Wittrup Lauesen.

Idet lederne i høj grad indgår i institutionernes daglige normering, er det afgørende, at den øgede ledelsestid kompenseres med ekstra pædagoger/pædagogtimer i institutionerne, så tiden til ekstra ledelse ikke bliver taget fra børnene.

I høringssvaret gør BUPL Sydjylland også indsigelse mod Tønder Kommunes planer om at etablere stordagpleje i kommunen.

Læs hele BUPL Sydjyllands høringssvar:

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.