Fredericia: BUPL Sydjylland i skarp protest mod spareforslag

I sit høringssvar til Fredericia Kommune protesterer BUPL Sydjylland endnu en gang kraftigt mod massive spareforslag, der i høj grad vil ramme fritidsområdet, specialområdet og den nære ledelse.
dreng på gynge

I budgetforslaget for 2025 lægges der i Fredericia Kommunes oplæg ikke skjul på, at en lang række spareforslag vil ramme den direkte velfærd og kerneopgaverne i kommunen. Dette gælder også på børne- og ungeområdet, og spareforslagene har fået BUPL Sydjylland til at indgive et skarpt høringssvar.

”I høringssvaret går vi så langt som til at sige, at hvis de her spareforslag bliver en realitet, så svigter man i Fredericia kommunens børn og unge – i særlig grad de udsatte og altså allersvageste børn,” siger næstformand i BUPL Sydjylland Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

Hun henviser til, at Fredericia Kommune vil gå fra minimumsnormeringer på institutionsniveau til minimumsnormeringer på kommuneniveau. I den forbindelse er der forslag om besparelser på bl.a. socioøkonomi, støttefunktioner og specialområdet.

”Det er et dyrt sted at spare. Særligt for det enkelte barn, der ikke får den nødvendige støtte tidligt i livet. Her kan konsekvenserne være fatale og langtrækkende. Men også for kommunen selv. For hvis man skærer ned på den tidlige indsats, risikerer man at få endnu større udgifter til specialindsatser senere,” siger Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

Fritidsområdet står igen for skud

I årets budgetoplæg er der i lighed med sidste år forslag om at forringe kommunens fritidstilbud til børn og unge, herunder en decideret lukning af udvalgte fritidstilbud.

”I en tid med stigende mistrivsel er det den helt forkerte vej at gå. For mange børn er SFO eller klub det eneste sted uden for hjemmet, hvor de kan deltage i et præstationsfrit fællesskab. Klubben er for mange et frirum og et reelt alternativ til at sidde alene hjemme med en skærm,” siger Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

Hun henviser til BUPL’s seneste vilkårsundersøgelse, hvor 83 procent af skolepædagogerne i Fredericia Kommune oplever, at et stigende antal børn og unge ikke trives. Dette er en markant stigning i forhold til de to foregående år, hvor tallet var henholdsvis 70 procent og 46 procent. Pædagogerne oplever, at flere børn er ensomme, har angst, er stressede og lider af skolevægring. 

”Det er dybt alvorligt, og det er netop den mistrivsel, der kan forebygges ved at prioritere de gode fritidstilbud,” siger Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

Læs hele BUPL Sydjyllands høringssvar til Fredericia Kommune her: 

Har du spørgsmål til høringssvaret, er du velkommen til at kontakte FTR i Fredericia Kommune Helle Secher-Kiib hki@bupl.dk eller næstformand i BUPL Sydjylland Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen mts@bupl.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.