Esbjerg: BUPL Sydjylland gør indsigelse mod ny struktur

I Esbjerg Kommunes oplæg til en ny struktur på børne- og ungeområdet er der særligt to forhold, der får BUPL Sydjylland til at reagere kritisk: Dels en kraftig besparelse på lederområdet på dagtilbud og dels manglende fokus på fritidsområdet. Begge dele vil gå ud over ledere, medarbejdere, forældre og børn i Esbjerg Kommune, mener BUPL Sydjylland.
barn med lommeregner
Ifølge BUPL Sydjylland har lommeregneren fyldt mere end visioner og værdier i forbindelse med strukturændringerne

BUPL Sydjylland har netop indgivet to høringssvar i forhold til Esbjerg Kommunes forslag om ny struktur på henholdsvis skole- og dagtilbudsområdet. 

I forbindelse med strukturændringerne skal der ske en besparelse på 4,2 millioner kroner.

”Det er jo altid betænkeligt, når en ny struktur bygger på besparelser frem for visioner, værdier og retning. Det har vi selvfølgelig påpeget over for kommunen,” siger faglig sekretær i BUPL Sydjylland Michael Juul Thorup.

Kraftig besparelse på lederområdet inden for dagtilbud

På dagtilbudsområdet hæfter han sig særligt ved, at kommunen vil skære antallet af områdeledere ned fra syv til fem.

”Det er meget problematisk. Ikke bare for områdelederne, men for hele dagtilbudsområdet. Færre områdeledere vil uundgåeligt betyde flere opgaver til de pædagogiske ledere, som i forvejen er under et meget hårdt arbejdspres. Det giver øget risiko for stress og sygdom, mindre plads til sparring med pædagogerne i hverdagen og mindre tid til nærværende ledelse. Det går ud over alle,” siger Michael Juul Thorup og uddyber:

”Flere opgaver til de pædagogiske ledere gør jo også, at der falder flere ledelsesopgaver af til pædagogerne. I sidste ende går det fra den tid, pædagogerne har til at være sammen med børnene og arbejde med deres udvikling og trivsel. Kort sagt bliver der mindre tid til kerneopgaven.”

Opfordring til at prioritere fritidsområdet

I forhold skoleområdet har BUPL Sydjylland kraftigt opfordret kommunen til at prioritere pædagogfaglig ledelse i den nye skolestruktur.

”Det undrer mig meget, at man kan komme med et oplæg til en ny struktur på skoleområdet uden at nævne SFO’er, fritids- og ungdomsklubber med et eneste ord. Det er simpelthen uambitiøst i forhold til fritidsområdet,” siger Michael Juul Thorup.

BUPL Sydjylland har derfor i sit høringssvar opfordret politikerne i Esbjerg Kommune til at vedtage en principbeslutning om, at der skal være pædagogfaglig ledelse på fuld tid på alle skoler.

I de to høringssvar kommenterer BUPL Sydjylland desuden på forslag til ny struktur på specialområdet og på det samlede økonomiske grundlag, som strukturændringerne hviler på.

Læs hele BUPL Sydjyllands høringssvar til Esbjerg Kommune her:

Forslag om ny struktur for daginstitutioner:

Forslag om ny skolestruktur:

Har du spørgsmål til høringssvaret, er du velkommen til at kontakte FTR i Esbjerg Kommune Philip Christensen phch@bupl.dk eller faglig sekretær i BUPL Sydjylland Michael Juul Thorup mjt@bupl.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.