Debat: Drastiske besparelser rammer børn og unge

Flere lukkedage og kortere åbningstid kommer til at ramme børn og unge i Esbjerg Kommune hårdt. Det skriver faglig sekretær Michael Juul Thorup i et læserbrev, efter at et bredt flertal i byrådet har indgået budgetforlig.
Michael Juul Thorup

Læserbrev bragt i JydskeVestkysten Esbjerg 26. september 2023:

Drastiske besparelser rammer børn og unge

I BUPL Sydjylland er vi dybt bekymrede, efter at et bredt flertal i byrådet har indgået et budgetforlig, der i den grad rammer kommunens børn og unge negativt. Der er tale om et forlig med store forringelser på daginstitutions-, SFO-, klub- og skoleområdet.

Fx har kommunen valgt at skære ned på åbningstiden og indføre markant flere lukkedage i vuggestuer og børnehaver. I ferieperioder og i forbindelse med helligdage skal børnene – i mange tilfælde meget små børn – altså omplaceres og afleveres i en anden institution, i fremmede omgivelser og uden kendte pædagoger at søge tryghed hos. Det betyder, at man lægger et stort pres på forældrene for at holde ferie på bestemte tidspunkter, ligesom de i hverdagen vil opleve større stress i forhold til at få afleveret og hentet deres børn inden for åbningstiden. I specialinstitutionen Kornvangen, hvor nogle af kommunens allermest sårbare børn går, indfører man 24 lukkedage uden nogen form for alternativt pasningstilbud.

Debatindlæg i JV

 

Havde ellers droppet lukkedage

I 2016 besluttede Esbjerg Kommune ellers at droppe alle lukkedage. Dengang var det ud fra et ønske om at imødekomme forældrenes behov og gøre kommunen mere ”konkurrencedygtig” over for børnefamilier. Dette ønske har man åbenbart ikke længere.

Det virker også tvivlsomt, om byrådet har et reelt ønske om at leve op til kommunens egen børn- og ungepolitik, hvor det beskrives som ”afgørende, at børn og unge er en del af sunde og udviklende fællesskaber”, Man har nemlig også valgt at indføre flere lukkedage og skære kraftigt ned på åbningstiden i kommunens SFO’er, fritids- og ungdomsklubber, som i forvejen er skåret ind til benet. Det betyder, at en del af kommunens unge i en større del af deres fritid kommer til at gå alene hjem overladt til sig selv og en skærm – eller i værste fald mere usunde fællesskaber. 

SFO’er og klubber giver et frirum fra mistrivsel

I en tid hvor adskillige nøgletal peger på en markant stigende mistrivsel blandt børn og unge, og hvor forskning viser, at netop SFO’er, fritids- og ungdomsklubber giver de unge et frirum fra den mistrivsel, så forstår vi simpelthen ikke, at politikerne i Esbjerg vil stå på mål for så drastiske besparelser på børne- og ungeområdet.

Find link til BUPL Sydjyllands høringssvar til Esbjerg Kommune her:

Esbjerg: Udsigt til voldsomme besparelser

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.