Ny halvårsnorm på dagtilbud
Hvis du ikke er helt sikker på, hvad en normperiode egentlig er, så kommer her den korte forklaring. En normperiode er den tidsperiode, inden for hvilken ens arbejdstid planlægges og opgøres. Normperioden var tidligere mindst fire uger, men med den nye overenskomst er normperioden mindst et halvt år. Når normperioden er slut, opgøres arbejdstiden, og eventuelt mer- eller overarbejde afregnes/indregnes i næste normperiode.
At normperioden nu er blevet sat op til minimum et halvt år i stedet for en måned, betyder at din arbejdstid opgøres halv- eller helårligt i stedet for hver 4. uge.
Vi ser gerne at normperioden sættes op til 1 år
I BUPL er vi glade for, at der nu er mulighed for at lave arbejdstidsaftaler på minimum et halvt år, fordi det giver mulighed for, at BUPL sammen med kommunerne kan lave arbejdstidsaftaler, hvor der f.eks. bliver afsat forberedelsestid. Det giver også anledning til at få en dialog med Forvaltningen om, hvad pædagogers arbejdsopgaver består af. Derudover giver det lederen en strategisk mulighed for at estimerer timer til mødeaktivitet og pædagogiske aktiviteter udenfor den normale arbejdstid, ferie osv. Når det arbejde er gjort, er den resterende tid reel tid med børn.
Vi har allerede nu indgået arbejdstidsaftaler i Viborg, Holstebro og Ringkøbing-Skjern, og vi arbejder på at lave aftaler i de resterende kommuner. Nogle er godt i gang.
Et af de steder, der er omfattet af Holstebros arbejdstidsaftale, kaldet Dagtilbudsaftalen, er Midtbyens Børnehus i Holstebro, som plejede at have en norm på fire uger, men det sidste år har kørt med årsnorm.
”Det er en noget anden måde at tænke på og planlægge på, fordi alt skal planlægges et år frem,” siger Casper Bach Christensen, leder i Midtbyens Børnehus. ”Samtidig giver det en masse fordele i at være bedre forberedt omkring årets gang, og hvad vi vil bruge tid på. Ved årsnormen er der næsten mest arbejde inden normen går i gang, fordi alt skal planlægges, men når normen er i gang, går det lige så stille og roligt. Denne måde at tænke på har man gjort i virkelig mange år i SFO landet over, og nu er dagtilbud også begyndt at tænke sådan.”
Har der været nogle udfordringer eller noget I skulle lære i forhold til at arbejde med en normperiode på 1 år?
”Det har givet en del dialoger over året. Samtidig er vi ved at gå fra afspadsering til at snakke 0-dage, som er mere retvisende i forhold til, hvordan det registreres. Jeg tror, i Holstebro, har de største udfordringer været omkring, at vi ikke havde et godt nok system til at styre timerne, men det håber vi på at have nu.”