Legedeltagelse og trivsel

Billede af Hanne Hede Jørgensen

Leg fylder rigtig meget i børns liv, og det spiller en stor rolle i det pædagogiske arbejde. Men hvad er leg egentlig, og hvilken betydning har børns deltagelse i leg for trivslen? 

For at blive klogere på disse spørgsmål, har vi talt med Hanne Hede Jørgensen, der er lektor og ph.d. ved pædagoguddannelsen i Aarhus, VIA University College, og som holder oplæg ved BUPL MidtVestjyllands medlemsarrangement ”Legedeltagelse og trivsel” d. 15. maj.

Et pædagogisk perspektiv på leg

Hvad er det pædagogiske perspektiv på trivsel, som du kalder ”trivsel som legedeltagelse”?

”Det pædagogiske perspektiv knytter sig til en traditionel nordisk forståelse af pædagogik, hvor børns perspektiver og kreative og legende processer mellem børn og pædagoger vægtes. Spørger man børn, siger de, at legen og vennerne er det bedste ved at gå i dagtilbud. Altså kan man associere legedeltagelse til et børneperspektiv på trivsel,” forklarer Hanne. 

”Men pædagoger og forældre nævner også børns leg, når de skal beskrive eller vurdere et barns trivsel. Pædagoger er derfor optaget af, om og hvordan børn deltager i leg. Så trivsel som legedeltagelse er både et børneperspektiv og et pædagogisk perspektiv på trivsel. Pædagogerne har altid observeret børns leg, men det er noget sværere at understøtte deltagelsesmuligheder for det enkelte barn – uden at styre legen.”  

Når vi taler om begrebet leg, er der så ofte en forskel på, hvad børnene forbinder med ordet og hvad pædagogerne har i tankerne?

”Børn og voksne tillægger nok altid sprog forskellige betydninger. Når vi taler om leg, er der et særligt forhold, vi skal tage højde for. Nemlig at megen af den gode leg – set fra børns perspektiv, og dér hvor børn eksperimenterer med deres deltagelsesformer i leg – af nogle voksne kan opfatte som forstyrrende. Legen ligner konflikt, den larmer og den roder,” siger Hanne og pointerer, at netop fordi legen har de nævnte kendetegn kan den være svær at forene med mange af de kvalitetsmålinger og -forståelser, der er derude.

Pædagogerne har altid observeret børns leg, men det er noget sværere at understøtte deltagelsesmuligheder for det enkelte barn – uden at styre legen.

Hanne Hede Jørgensen

Hvad kan du gøre som pædagog?

Men hvordan kan pædagoger så bedst støtte børns deltagelse i leg? Det har Hanne også et bud på.

”Først og fremmest ved at forstå legen og gøre plads til den. De kan også støtte børns deltagelse ved selv at deltage – ikke nødvendigvis som legende, men med nærvær. Endelig kan de skabe forskellige former for legemuligheder ved at inddrage materialer og steder på nye måder.”

Kan du sætte nogle ord på, hvorfor man bør komme til arrangementet ”Legedeltagelse og trivsel” d. 15. maj?

”Det skal man, fordi vi d. 15. maj netop skal tale om legedeltagelse og trivsel, og vi skal se eksempler på det. Vi skal se på forskellige legeforståelser, som er ude at gå i pædagogisk praksis. Vi skal se på mange forskellige muligheder for konkret at skabe plads til leg. Vi skal se eksempler på, hvordan pædagoger kan støtte børns legeerfaringer og deltagelse i leg. Endelig skal vi se nærmere på den trivselsforståelse, der knytter sig til børns leg og til den modstand, glæde og begejstring, man møder i leg.”

Vil du gerne deltage i arrangementet ”Legedeltagelse og trivsel” d. 15. maj, så kan du læse mere eller tilmelde dig her.

 

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.