De tillidsvalgte

Både lokalt og centralt er vi meget afhængige af engagerede og dygtige tillidsvalgte på de enkelte enheder, det være sig både tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter, der i samarbejde med både nærmeste og øverste leder, hele tiden skal være opmærksom på udfordrende problemstillinger, for at sikre det bedst mulige arbejdsmiljø. 

Samarbejdet mellem disse er helt afgørende som vores bindeled ud til pædagogernes hverdag. Kommunikation og kontinuerlig uddannelse for de tillidsvalgte er højt prioriteret i BUPL og er til stadighed under udvikling og fornyelse. 

Vi har stor opmærksomhed på at skabe de bedste vilkår og rammer for, at de tillidsvalgte, har de bedste betingelser for at udføre deres hverv tilfredsstillende for alle parter.

Tillidsrepræsentanten

For Tillidsrepræsentanterne gælder det, at vi lokalt gennem de sidste par år, har arbejdet med vores lokale TR-uddannelse og vi har lavet et mere formelt katalog, der giver en større gennemskuelighed og bedre overblik over de obligatoriske uddannelsesdage. Her kan institutionen også understøtte tillidsrepræsentanten, så der bliver skabt både tid og plads til opgaven som TR. 

Arbejdsmiljørepræsentanten

Arbejdsmiljørepræsentanterne arbejdes der med på en anden måde, idet forpligtigelsen omkring den lovpligtige obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse og vedligehold er kommunernes ansvar.

I de enkelte kommuner arbejder vi med AMR-netværksmøder, og vi oplever, at der er en udfordring i at få AMR frem til disse møder. Bevidstheden om deres hverv, virke og vigtighed er centralt for os.

På netværksmøderne er det hovedsageligt sparring omkring rollen som AMR, der er aktuelt. Tilbagemeldingerne lyder, at det er utrolig givtigt, at få lov at dele både større udfordringer, og de mere dagligdags problematikker, der skal håndteres, inden de får en uhensigtsmæssig volumen.

Et tiltag for mere uddannelse til arbejdsmiljørepræsentanterne er webinarer. Det er en prøvehandling i form af 3 planlagte digitale arrangementer.

De 3 webinarer

  • Første webinar for AMR havde titlen ”ventilation - indeklima – mål at forbedre sygefraværet” 
  • Andet webinar hedder: ”Skab tid til faglighed – fokus på de gyldne øjeblikke i hverdagen”
  • Tredje webinar hedder: ”Forebyg følelsesmæssige belastninger i arbejdet” og er det sidste i rækken af de 3 webinarer, der afholdes august 2024 

Denne måde at tilgå ny viden og vinkler på i sit hverv som AMR, skal efterfølgende evalueres. Vi er spændt på om dette tiltag, hvor man kan deltage enten hjemme, eller på sin arbejdsplads, og på 1 ½ time blive klogere på aktuelle og relevante emner omkring arbejdsmiljø, har en hensigtsmæssig effekt. 

Fyraftensmøder i samarbejde med FH

Endelig har der de sidste par år været stort fokus på den nye bekendtgørelse omkring psykisk arbejdsmiljø. 

Arbejdstilsynets bekendtgørelse kom i 2020, og derefter pågik arbejdet omkring nye vejledninger, så materialet blev lettere tilgængeligt, som et håndterbart arbejdsredskab.

Bekendtgørelsen sammenfatter og tydeliggør eksisterende regler og praksis.

Der er også nye tiltag og regler på området, som skal gøre det lettere for AMR at løse opgaverne. 

Bekendtgørelsen omkring ”samarbejde og indflydelse på arbejdspladsen” er helt essentiel her og beskriver godt, hvordan du som AMR øger din indflydelse på arbejdspladsen og sikrer, at der bliver arbejdet med den strategiske indflydelse. 

Arbejdsgiver er forpligtet til at arbejde med risikovurdering, og netop dette sender et tydeligt signal om, hvor ansvaret omkring oplæring, instruktion og tilsyn ligger, når der ex. ændres på arbejdsopgaver og andre elementer i praksis.

Sammen med FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation) afholdes der fyraftensmøder i de 3 FH-sektioner, der dækker alle vores kommuner i MidtVestjylland. Til disse møder er fællesskabet på tværs af brancher og fag en givtig sparring, der kun øger den vidensdeling, der er så vigtig. 
Fyraftensmøderne får rigtig positiv feedback, og både TR og AMR er blevet inviteret til disse arrangementer. 

Fandt du, hvad du søgte?

For at undgå spam, skal du godkende at du ikke er en robot.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.