Tårnby: Kæmpe underskud og ansættelsesstop 

Med et underskud på over 100 mio. kroner genåbner kommunen sit budget. Alle områder er på nuværende tidspunkt berørt af ansættelsesstop, og vi følger udviklingen tæt sammen med vores medlemmer i Tårnby.
Næsten tom pengekasse

Der er voldsomme besparelser på vej i Tårnby. Vi ved endnu ikke, hvordan de rammer vores område, men vi har fået indikation om, at daginstitutioner ikke går fri. 

Kommunen varslede genåbningen af budget og sit massive underskud den 8. februar 2023, hvor der fra samme dag blev indført en måneds ansættelsesstop i hele kommunen – en såkaldt vakance. Tårnby Kommune forklarer selv, at budgetoverskridelsen skyldes stigende energipriser, kraftigt pres på specialområdet og reducerede skatteindtægter. Underskuddet medfører besparelser for i alt 67 mio. kroner. 

Hvad betyder det for dig? 
Det er fortsat uklart, hvordan besparelserne vil blive fordelt, men vi formoder, at alle områder ikke kan undgås at blive ramt af så massive besparelser. 

Indtil videre har vi søgt indsigt i, hvad kommunen forventer at kunne spare på ansættelsesstoppet. Ansættelsesstoppet gælder ikke stillinger, der er opslået før den 8. februar, og det er muligt at søge dispensation for vakancen. 

En demokratisk udfordret proces
Samtidig med varslingen om ansættelsesstop blev der udsendt en tidsplan over den kommende proces, hvor BUPL Hovedstaden desværre kunne konstatere, at der ikke sikres en tilstrækkeligt lokal inddragelse. Det skyldes især en igangværende strukturændring i Tårnby, der rent praktisk har sat dele af MED-systemet på pause. Det har vi gjort kommunen opmærksom på, og opfordrer til at sende forslagene til lokal høring. 

I BUPL Hovedstaden sørger vi for at inddrage ledere og tillidsrepræsentanter undervejs og viderebringe deres stemmer i de fora, vi har adgang til. 

Har du spørgsmål eller kommentarer til situationen i Tårnby, hører Jan eller Klaus meget gerne fra dig. 
Jan Poulsen, kommuneansvarslig for Tårnby: 25 15 11 61 / jps@bupl.dk 
Klaus Lynghøft Nielsen, FTR i Tårnby: 61 95 99 51 / kln@bupl.dk

Tidslinje for proces
8. februar – 8. marts: Ansættelsesstop for alle i kommunen 
(gælder ikke for stillinger, der er opslået før den 8. februar) 

20. februar: Orientering af situationen i HovedMED. 
Fællestillidsrepræsentant, Klaus Lynghøft Nielsen, er en del af HovedMED. 

22. februar: BUPL Hovedstaden afholder orienteringsmøde for ledere i Tårnby. Ledertillidsrepræsentant Merete Lietchi afholder mødet.  

23. februar: Frist for at kommunens fagområder indsender spareforslag for deres respektive områder til økonomiudvalget, der skal træffe den endelige beslutning. 

24. februar: Møde i HovedMED, chefforum og udvalgte ledere. 

2. marts: Dagsorden for møde i økonomiudvalget. 
Her får vi et mere konkret grundlag at forholde os til. 

3. marts: Ekstraordinært TR-møde 

8. marts: Økonomiudvalget behandler spareforslag 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.