Vejle: BUPL Sydjylland protesterer kraftigt mod budgetforslag

BUPL Sydjylland ser med dyb bekymring og stor frustration på Vejle Kommunes sparekatalog, der lægger op til store nedskæringer på børne- og ungeområdet.
Børn går hjem
Børne- og Familieudvalgets reduktionskatalog indeholder en række spareforslag, som vil ramme både små og store børn i kommunen.

BUPL Sydjylland har netop indgivet høringssvar i forhold til Vejle Kommunes budgetoplæg for 2024. I et reduktionskatalog kommer Børne- og Familieudvalget med en lang række spareforslag, som hver for sig – og særligt til sammen – vil skære dybt i kerneopgaver på børne- og ungeområdet. I alt er der spareforslag for mere end 33 millioner kroner.

”Det er voldsomt, og der er slet ingen tvivl om, at det vil få alvorlige konsekvenser, hvis det bliver vedtaget. Vi er inde at røre ved kerneområdet og selve det fundament, kommunens børn og unge skal stå på,” siger formand for BUPL Sydjylland Ulla Koustrup.

Hun hæfter sig også ved, at formanden for Vejle Kommunes Børne- og Familieudvalg i den lokale avis er citeret for at sige, at sparekatalog er ’lige på grænsen af, hvad man kan tillade sig på et allerede presset område.’

”Her går jeg gerne skridtet videre og siger, at det er OVER grænsen,” siger Ulla Koustrup.

Arbejdsmiljøet er presset

I det fem sider lange høringssvar fokuserer BUPL Sydjylland særligt på kommunens forslag om at sænke pædagogandelen i dagtilbud, forkortede åbningstider i institutionerne og generelle personalebesparelser på dagtilbud, skole- og specialområdet.

”Der er tale om nedskæringer, som vil kunne medvirke til at skubbe et i forvejen stærkt presset personale ud over kanten. Arbejdsmiljøet i Vejle Kommunes skoler, daginstitutioner og specialtilbud er flere steder presset til det yderste. Vi hører fra pædagoger, som går hjem med ondt i maven, fordi de ikke har ressourcerne til at yde den faglighed, de er uddannet til og ønsker at give til børnene. Det er altså alvorligt,” siger Ulla Koustrup.

Minimumsnormeringer balancerer på kanten

BUPL Sydjylland mener desuden, at forslagene i reduktionskataloget vil sætte normeringerne under pres. 

”Normeringerne balancerer flere steder lige på grænsen, og jeg kan godt frygte, at Vejle Kommune får svært ved at leve op til minimumsnormeringerne, hvis man gennemfører de foreslåede besparelser. Og her skal vi altså lige huske, at minimumsnormeringer ikke er et mål, men et absolut minimum,” siger Ulla Koustrup.


Læs hele BUPL Sydjyllands høringssvar til Vejle Kommune her:

Har du spørgsmål til høringssvaret, er du velkommen til at kontakte FTR i Vejle Kommune Anette Kroman (dagtilbud) ajk@bupl.dk, Charlotte Mika Lange (dagtilbud) cle@bupl.dk, Mette Dahlgaard Johansen (skole) mdj@bupl.dk eller formand for BUPL Sydjylland Ulla Koustrup uko@bupl.dk 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.