Varde: Kommunen vil fordoble antallet af lukkedage

Varde Kommune lægger op til at øge antallet af lukkedage i kommunens daginstitutioner, så der i alt kan blive op mod 19 lukkedage om året. Det vil være en kraftig forringelse for både børn og forældre, mener BUPL Sydjylland.
legeplads

BUPL Sydjylland har netop indgivet høringssvar i forhold til Varde Kommunes oplæg til budgettet for 2023-2026. Oplægget indeholder blandt andet forslag om at øge antallet af lukkedage til maksimalt 19 dage om året.

”Det er altså mange lukkedage, og det er mere end en fordobling i forhold til det nuværende antal. Der er slet ingen tvivl om, at det vil få negative konsekvenser for de børn, der skal afleveres i en institution med fremmede omgivelser og uden kendte pædagoger. Derfor fraråder vi meget kraftigt at øge antallet af lukkedage,” siger faglig sekretær i BUPL Sydjylland Merete Wittrup Lauesen.

Kommunen lægger op til at øge antallet af lukkedage ved at holde ferielukket i ugerne 29 og 30, hvor der kun vil være åben for nødpasning.

”Det vil lægge et stort pres på mange forældre for at holde ferie i netop de uger, og det kan jo være svært for mange – særligt i en stærk turistkommune som Varde, hvor sommerugerne er højsæson,” siger Merete Wittrup Lauesen.

Kritisabelt at spare på den tidlige indsats

Desuden kritiserer BUPL Sydjylland i sit høringssvar, at Varde Kommune foreslår at afskaffe midler til sprogstimulering samt at afskaffe dagtilbudspuljen. Sidstnævnte bruges blandt andet til at understøtte tidlig indsats for børn i mistrivsel og give støtte til særligt sårbare forældre.

”Det er jo den helt forkerte vej at gå. For nylig kom et opråb fra 1.000 psykologer i Danmark om, at et stigende antal børn oplever angst, ensomhed og utilstrækkelighed. Og i Varde Kommune oplever pædagogerne også en stigende mistrivsel blandt børn og unge. Derfor må vi ikke spare på den tidlige indsats,” siger Merete Wittrup Lauesen.

Hun pointerer også, at hvis kommunen vælger at gennemføre besparelsen, så vil det reelt være en forringelse for alle børn i dagtilbud, da opgaverne i forhold til tosprogede børn og børn i mistrivsel stadig vil skulle løses.

”Det vil derfor betyde en mere presset hverdag i institutionerne, og det vil reelt være en udhuling af minimumsnormeringerne,” siger Merete Wittrup Lauesen.

Læs hele BUPL Sydjyllands høringssvar til Varde Kommune her:

 

Har du spørgsmål til høringssvaret, er du velkommen til at kontakte faglig sekretær i BUPL Sydjylland Merete Wittrup Lauesen mwl@bupl.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.