Sønderborg: Nye besparelser på børne- og ungeområdet

Sønderborg Kommune varsler igen besparelser, og særligt et forslag om at reducere pædagogernes mulighed for efter- og videreuddannelse vækker bekymring i BUPL Sydjylland. Det vil få konsekvenser for fagligheden og i sidste ende for børnene, mener fagforeningens næstformand.
kvinde læser
Børne- og Uddannelsesudvalget lægger op til at reducere pædagogernes mulighed for efteruddannelse.

BUPL Sydjylland har indgivet høringssvar i forhold til Børne- og Uddannelsesudvalgets oplæg til yderligere besparelser på 2,8 mio. kr. i 2023. Oplægget til besparelser er det tredje på børne- og ungeområdet i Sønderborg Kommune inden for kun 6 måneder.

”Derfor kritiserer vi – endnu en gang – kommunen for den måde, besparelserne foregår på. Mængden og hyppigheden af nye sparetiltag gør simpelthen processen uigennemsigtig, og det skaber usikkerhed og påvirker arbejdsmiljøet for de ansatte,” siger næstformand i BUPL Sydjylland Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

Denne gang handler sparetiltagene om at reducere pædagogernes mulighed for efteruddannelse samt besparelser på ’den øvrige drift’.

Det er klart, at det vil gå ud over den enkelte pædagog, som får nej til at opkvalificere sig. Men det vil også få konsekvenser for den samlede faglighed og dermed for børnenes udvikling.

 

Alvorligt at spare på efteruddannelse

Særligt forslaget om at reducere muligheden for efter- og videreuddannelse vækker bekymring i BUPL Sydjylland.

”Det er klart, at det vil gå ud over den enkelte pædagog, som får nej til at opkvalificere sig. Men det vil også få konsekvenser for den samlede faglighed og dermed for børnenes udvikling. Det er altså alvorligt,” siger Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

Hun hæfter sig blandt andet ved, at Sønderborg Kommune tidligere har meldt ud, at flere børn og unge med særlige behov skal bevare tilknytning til almen skole og dagtilbud.

”Her er det så vi påpeger, at børn og unge med særlige behov har brug for pædagoger med særlige kvalifikationer. Derfor er det helt nødvendigt, at pædagogerne kan opkvalificere sig fx inden for inklusionsområdet eller i forhold til forældresamarbejdet i vanskelige familiesituationer. Når vi samtidig oplever stigende mistrivsel blandt kommunens børn og unge, så er det helt afgørende, at pædagogernes faglighed er så stærk som mulig – så det er et helt forkert sted at spare,” siger Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.


’Skjult besparelse’ på mælk og materialer

Desuden vil Børne- og Uddannelsesudvalget spare på daginstitutionernes ”øvrige drift”. Det kan fx være mælk til børnene eller indkøb af materialer til pædagogiske aktiviteter.

”Det er jo fx de materialer, pædagogerne bruger til at udvikle og stimulere børnenes sanser og motorik. Kommunen ønsker, at daginstitutionerne skal skabe udviklende læringsrum til børnene. Men det gør man altså ikke uden fysiske rammer og materialer,” siger Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

Hun kalder besparelser på driften for en ”skjult besparelse”, fordi den måske ikke umiddelbart bliver bemærket af forældrene.

”Hvis kommunen indfører en ekstra lukkeuge, så er det noget, forældrene opdager med det samme. Det her går lidt mere under radaren. Men man skal ikke tage fejl. Der er tale om en stor besparelse, som vil kunne mærkes på børneniveau,” siger Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

 

Læs hele BUPL Sydjyllands høringssvar til Sønderborg Kommune her:

 

Læs tidligere høringssvar fra BUPL Sydjylland til Sønderborg Kommune (fra henholdsvis august og oktober 2022):

BUPL: Vigtigt at bevare midlerne til høj pædagogandel

BUPL: Den pædagogiske indsats i skolen skal prioriteres


Har du spørgsmål til høringssvaret, er du velkommen til at kontakte fællestillidsrepræsentant i Sønderborg Kommune Linda Kock liko@bupl.dk eller næstformand i BUPL Sydjylland Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen mts@bupl.dk

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.